TUZLARIJE - KULTURA

06.09.2014.
Cum grano salis 2014, održana promocija knjige:
˝Između crvenog i crnog - Split i Mostar u kulturi sjećanja˝
U Domu književnosti u Tuzli danas je održana promocija zanimljive knjige "Između crvenog i crnog, Split i Mostar u kulturi sjećanja" autora Dragana Markovine.
Crveno i crno u naslovu nisu bez razloga, knjiga govori o raspadu Jugoslavije, periodu između dva sistema kao i postratnom periodu u kojem politikom HDZ-a postaje uvredljivo i da u Splitu opstane ploča na kojoj je datum oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.

Tuzlarije
Babić, Markovina, Burić, Marković


Knjiga je zanimljiva jer ju je, prvo, napisao mlad čovjek (rođen 1981. u Mostaru) koji pripada generaciji koju malo ili nikako ne zanima šta je bilo prije na ovom prostorima i sve današnje prihvataju zdravo za gotovo ne postavljajući puno pitanja, a drugo, autor je docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu.
Riječ je u knjizi koja ima elemente naučnog djela, u kojoj su nesporne činjenice, a sve napisano na način koji je jednostavan i zanimljiv za čitanje.

Tuzlarije
Dom književnosti u Tuzli


Rođen u Mostaru, gdje je živio deset godina, početkom ratnih dešavanja sa majkom i bratom seli na Korčulu gdje završava osnovnu i srednju školu, u Zagrebu Filozofski fakultet na kojem je poslije i magistrirao i doktorirao, dobro je upućen u dešavanja, društvena i politička, kako u Mostaru tako i u Zagrebu i Splitu.
U knjizi se bavi i poređenjem stanja u gradovima, i u Mostaru i Splitu je prije minulog rata jedna trećina stanovnika bila izrazito antifašistička da bi se došlo do vremena u kojem se radi na sistematskom brisanju historije od 1945. do 1992. godine.

Tuzlarije
Markovina - uvik kontra


O knjizi i autoru govorili su Goran Babić, Ahmet Burić, te izdavač Dragan Marković. U toku promocije Ahmet Burić je za Markovinu rekao da je i previše lijevo, a inače neki u Splitu za Markovinu kažu da je „uvik kontra“. Burić to nije bez razloga rekao jer je Dragan Markovina plaćao kazne za mnoge „uvrede“.
Markovina se zahvalio organizatorima Književnih susreta na pozivu te rekao da su tuzlanski Književni susreti ozbiljna kulturna manifestacija za koju mu je drago da se već 14. put održava.

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice