TUZLARIJE - KULTURA

12.09.2014.
Nikola Kojo, glumac koji ne voli kliše uloge
Svaki lik i sam oblikujem
Da je bilo po njegovom danas bi bio pjevač, muzičar, no sudbina je za Nikolu Koju predodredila nešto sasvim drugo. Od dramskih proba do prve uloge sa 11 godina nije prošlo mnogo, no upravo su ti prvi glumački koraci utrli put danas sjajnom glumcu, pomalo i režiseru, koji je i pored neospornog glumačkog talenta dramsku akademiju upisao tek iz trećeg pokušaja.

Tuzlarije


„Moj prvi susret sa velikim glumačkim imenima rezultirao je šokom. Prvi film bio je „Rad na određeno vreme“, a potom su se nizale uloge u brojnim komedijama koje, zanatski gledano, nisam mnogo cijenio misleći da je tu zanemarena umjetnička forma. Ipak, kasnije čovjek shvati da se dobar glumac iskaže u svakoj ulozi, ali, eto, bio je to moj danak neiskustvu“, kaže Nikola Kojo koji se i ove godine odazvao pozivu da bude gost Tuzla Film Festivala.

Poznati zavodnik iz kultnog filma „Mi nismo anđeli“ kaže da se ni sam nije nadao toliko dugom filmskom životu ove komedije u kojoj glumi okorjelog neženju, a danas, privatno, uživa uz svoje četiri najbitnije dame u životu.

Tuzlarije


„Za porodicu se uvijek nađe vremena, a za svoju dušu volim pogledati dobar film. Ne vodim se time da li je riječ o europskoj ili holivudskoj produkciji, nego akcenat stavljam na kvalitet“, kaže Kojo koji je dan proveo sa mladima Tuzlacima u okviru radionice na kojoj je otkrivao čari rada na filmu za koji tvrdi da je uvijek nanovo izvor stresa ma koliko glumac bio iskusan.

Najviše ga raduje raznolikost uloga jer se glumački izazov nije da cijeli život glumite u istom fahu, švalera ili ubicu, na primjer. Prati rad svojih kolega u regionu i raduje ga što i tu primjećuje uticaj različitih glumačkih škola koje, svaka na svoj način, oblikuju mlade ljude u kompletne glumce.

Tuzlarije


„Nesreća mladih glumaca je što imamo dosta zemalja, još više ministarstava kulture i jako malo novca da bi se snimali filmovi češće nego je to sada slučaj. Užitak je raditi sa mladim snagama jer su to zaista dobri ljudi. Za sebe ne mogu reći da sam dobar pedagog i da bih znao baš objasniti kako neku ulogu učiniti dobrom. Sreća je što mi režiseri dopuštaju da pomalo i sam kreiram lik što me na neki način čini pomoćnikom režisera i scenariste. Mislim da baš to pravi glumce dobrima jer bi u suprotnom oni bili spikeri ili još jedni u nizu svirača u orkestru“, ističe Nikola Kojo koji lagano priprema i svoj scenario za nešto o čemu će se sigurno govoriti sa istim žarom kao što se danas čini kada se citiraju njegove filmske replike.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice