TUZLARIJE - KULTURA

12.09.2014.
Tuzla Film Festival
Ratni film „Broj 55“ prikazan pred publikom u BKC-u
Druge festivalske noći 3. Tuzla Film Festivala u Bosanskom kulturnom centru upriličena je projekcija filma „Broj 55“ reditelja Kristijana Milića, a koji je snimljen u produkciji HRT-a i producenta Stanislava Babića.

Tuzlarije


Kako su istakli protagonisti filma koji su se po njegovom završetku i obratili tuzlanskoj publici, riječ je o drami koja je utemeljena na istinitim događajima o hrvatskim vojnicima koji su početkom Domovinskog rata stradali u zasjedi.

- Radi se zapravo o pravom akcijskom filmu koji može parirati svakom američkom blockbusteru, ne po budžetu ali po uloženom trudu i krajnjem proizvodu, sigurno. Meni je film bio jedno odlično iskustvo, obzirom da sam bio najmlađi član na snimanju i da sam u toj glumačkoj postavi imao priliku mnogo naučiti. Domaćinima u Tuzli se zahvaljujem na odličnom prijemu i vjerujem da ću ponovo imati priliku doći – istakao je glumac Hrvoje Vladisavljević.

Inače, reditelj Milić je za film "Broj 55" osvojio Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala te mu je dodijeljena i Zlatna Arena za režiju, dok je autorskoj ekipi pripalo još šest Zlatnih Arena.

Uloge u filmu tumače Goran Bogdan, Marko Cindrić i Slaven Knezović, a radnja je smještena u jesen 1991. godine, kada mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u patrolu improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U obližnjem selu upadaju u zasjedu, vozilo biva onesposobljeno, a oni su prisiljeni sakriti se.

Tuzlarije


Trećeg dana festivala, kada su u pitanju projekcije u BKC-u, posjetioci će moći pogledati dugometražni film „Mamula“ sa početkom u 19:30 časova.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice