TUZLARIJE - KULTURA

12.09.2014.
Tuzla Film Festival
Prikazan kratki film ˝Turista˝, balkanska priča iz omnibusa ˝Kvinteta˝
Kratki film "Turista", balkanska priča iz filma omnibus "Kvintet", koji je rađen u koprodukciji Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, predstavljen je sinoć u Bosanskom kulturnom centru u okviru trećeg Tuzla Film Festivala.

Tuzlarije


Priču s Balkana pod nazivom "Turista" snimao je reditelj s Kosova Ariel Šaban (Shaban) prošle godine u Sarajevu, a glavne uloge odigrali su bh. glumac Armin Omerović i Nijemac Mihel Dirks (Michel Diercks).

- Dugo sam se pripremao za ulogu jer sam morao da naučim njemački jezik. Naša priča snimana je u Sarajevu, a govori o kulturnim razlikama, tradicionalnom gostoprimstvu te o tome kako ostatak svijeta doživljava ljude s Balkana, ali i kako svi mi danas doživljavamo autsajdere uopće. Drago mi je da sam ponovo u Tuzli, to je moj drugi grad i ovdje sam diplomirao – rekao je Armin Omerović nakon projekcije filma.

Tuzlarije


Tuzlarije


Na projekciji filma bila je prisutna producentica i glumica Jelena Stupljanin, koja već nekoliko godina živi i radi u Njujorku, ali ne zapostavlja ni angažmane u rodnoj Srbiji. Za naš portal govorila je o ovom filmu i trenutnim aktivnostima na polju sedme umjetnosti.



S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice