TUZLARIJE - KULTURA

12.09.2014.
„Kafa sa poznatim“ 3. TFF-a
Slaven Knezović u Tuzli nakon deset godina
Prvu kafu sa poznatim, predstavnici medija koji prate 3. Tuzla Film Festival – južnoslavenskog filma, imali su jučer sa Slavenom Knezovićem, Mostarcem, koji posljednje dvije decenije slovi kao jedan od najangažiranijih glumaca u hrvatskim filmovima i TV serijama.

Tuzlarije


Tuzla Film Festival, bio je razlog da nakon deset godina ponovo posjeti Tuzlu.

- U Tuzli sam boravio kada smo pripremali predstavu „Hamlet“ u režiji Harisa Pašovića. Među svim izloženim plakatima u BKC-u vidio sam i taj, pa sam se svega i prisjetio. Vidim da se u međuvremenu dosta uradilo na uređenju u BKC-a. Što se tiče festivala, drago mi je da postoji i raduje me da ovake stvari žive i van Sarajeva. Tuzla je veliki grad i zaslužuje jednu ovakvu manifestaciju, koji sa sobom nosi veliki potencijal – istakao Knezović na početku druženja sa novinarima.

Tuzlarije


Osim kao glumac, Slaven Knezović je producent i direktor „Dana film u Mostaru. Kaže da voli biti angažiran na više polja, a da ga zadovoljnim čini što su efekti tog rada vidljivi i što će ostati iza njega. U prvi plan ipak ističe angažman na filmu.

- Filmom sam fasciniran od djetinjstva kada sam prvi put vidio filmsko platno i to je kod mene prisutno i danas. To što radim na filmu je trajnije od svega drugog, pa je to još jedan od razloga što sam tom dijelu mene privrženiji – rekao je Knezović.

Tuzlarije


Dio je glumačke ekipe filma „Broj 55“ koji je sinoć na TFF-u prikazan u okviru programa dugometražni igrani film i koji konkuriše za Vilu Tuzla Film festivala. U tom filmu je radio sa režiserom Kristijanom Milićem, sa kojim konstantno sarađuje još od studentskih dana.

- U izvornom scenariju filma „Broj 55“ nije bilo Zvonka kojeg glumim i tom filmu, ali me režiser naknadnom intervencijom „ubacio“ jer je smatrao da mu u priči treba odnos oca i sina i ako on u istinitom događaju, kojim je film inspirisan, nije postojao. Uskoro zajedno radimo i novi film „Mrtve ribe plivaju na leđima“, čiji sam producent i koji će se snimati u Mostaru. Uvjeren sam da će Milić tim filmom potvrditi da pripada velikim rediteljima, jer to i jeste - istakao je poznati glumac koji se na TFF-u predstavio i u kratkom filmu „I love YU“ Irene Škorić.



Na upit da izdvoji uloge ili filmove, nije odgovorio, upoređujući ih sa djecom, od kojih ne može izdvojiti niti jedno i da su mu sve drage na svoj način.

Na kraju se osvrnuo i na rad „Dana filma u Mostaru“, manifestaciji koja slično kao i TFF, za sada opstaje zahvaljujući entuzijazmu osnivača.

- Ja u taj projekat osim energije i vlastitog novca, uvlačim i familiju i prijatelje, bez kojih ta priča ne bi opstala osam godina. Počeo sam je praviti u periodu kada Mostar nije imao kino, jer su dva ranije postojeća uništena u ratu. Sve je to iniciralo da se stvari poprave na bolje, pa smo u međuvremenu i dobili kino. Taj primjer mi je je satisfakcija, jer očigledno je da ono što smo radili u proteklom periodu ima smisla i pokazatelj je da ličnim angažmanom svako od nas može mijenjati stvari oko sebe – poručio je Slaven Knezović na kraju razgovora.

Kafu sa Slavenom Knezovićem jučer je pio i tuzlanski glumac Nermin Omić, koji će navjerovatnije biti dio glumačke ekipe spomenutog filma „Mrtve ribe plivaju na leđima“.

Priredio(la): PR tim 3. TFF-a                


Osmrtnicama ba smrtovnice