TUZLARIJE - KULTURA

11.09.2014.
Teatar Kabare Tuzla
Ilijada, Stanica i Krojcerova sonata na početku sezone
Igranjem tri predstave, Teatar Kabare Tuzla pozdraviće svoju vjernu publiku na otvaranju sezone 2014/2015., najavljeno je na današnjoj press konferenciji u Tuzli.

Tuzlarije


Prema riječima Vlade Keroševića, direktora Teatra Kabare Tuzla, cilj je da se kroz ovu manifestaciju otvori nova sezona, ali i da se građanima Tuzle ponude tri besplatne predstave.

- Predstave će se igrati tri naredna petka pa ovom prilikom pozivam ljubitelje teatra da dođu i uživaju - rekao je Kerošević.

U obraćanju novinarima on se osvrnuo na predstavu "Ilijada" koja govori o antičkom, junačkom, epskom spjevu o desetogodišnjem trojanskom ratu, tačnije o zadnjih pedeset i jedan dan toga događaja, a biće prikazana u sklopu "Ljeta u Tuzli".

- Riječ je o modernoj predstavi u kojoj igra 12 glumaca, a upravo tema magistarskog rada studenata na Odsjeku gluma bila je Antika. Ustvari, bilo je istraživanje koliko antičke teme imaju konotacije sa vremenom u kojem živimo. To je predstava sa anti ratnom porukom, koja govori o tome koliko je uzaludno voditi ratove u svijetu, da bi ljudi došli od određenih spoznaja - dodao je Kerošević.

Tuzlarije


Pored "Ilijade", publika će moći pogledati i predstavu "Stanica" koje ja premijerno prikazana na TKT Festu.

- Ova predstava je učestvovala na Festivalu bh. drame u Zenici, a očekujemo učešće i na Susretima pozorišta u Brčkom, obzirom da se radi o domaćem dramskom tekstu. Tema je savremena, a ono što je izuzetno važno, to je predstava koju su samoinicijativno uradili mladi ljudi. Radi se o zanimljivom tekstu koji u žanrovskom smislu konotira sa teatrom apsurda i teatrom paradoksa - istakao je Kerošević.

Posljednja predstava je "Krojcerova sonata" L.N. Tolstoja, koju je Vlado Kerošević radio u povodu obilježavanja 35. godine umjetničkog - teatarskog djelovanja. Predstavu je adaptirala Nensi Haris, a režiju je radio Nebojša Bradić. Moto predstave je : "Postoje loši ljudi, koji bi bili manje opasni kad nebi imali nimalo dobra u sebi". La Rošefuko.

Prva predstava na repertoaru je "Ilijada" i izvodi se 12.9.2014. u 20h u Teatru Kabare Tuzla. Sve dodatne informacije možete dobiti na telefone: 035 264 733 i 060 327 3393 ili e-mail: [email protected].

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice