TUZLARIJE - KULTURA

16.09.2014.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Donacija iz Crne Gore, Opštine Bar za tuzlansku biblioteku


Mustafa Kalamperović, ispred Opštine Bar i Milun Lutovac, direktor Galerije „Velimir A. Leković“ iz Bara, posjetili su danas Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ Tuzla, gdje su se našli sa direktorom Biblioteke dr.sc. Edinom Jahićem, kako bi uručili donaciju ovoj ustanovi. Naime, riječ je o humanitarnoj akciji stvaraoca različitih generacija i različitih likovnih izraza koji su osjetili potrebu da pošalju svoje radove u one gradove i područja koja su ugrožena elementarnim nepogodama u BiH i Srbiji.

Tuzlarije



Gospodin Lutovac ovom prilikom predstavio je humanitarni projekat koji je postao veza između Tuzle i Bara bez obzira na veliku razdaljinu između ova dva grada.

- Bar je otvoreni grad koji je uvijek bio spreman da na neki način prvi degustira ono što dolazi spolja i da plasira u unutrašnjost i da bude veza između svijeta koji se nalazi u zaleđu i onoga koji je prekomorski. I u toj ulozi mi smo osjetili želju da pomognemo svim onim gradovima koji su stradali u elementarnim nepogodama, koje su skoro zadesile BiH, Srbiju i dio Hrvatske, riječi su gospodina Lutovca koji ističe da je zahavljujući ovom projektu prikupljeno 25 radova i da im je prva destinacija tuzlanska biblioteka.

Tuzlarije


U ime Opštine Bar ovu donaciju uručio je gospodin Mustafa Kalamperović koji je kazao da je i njihov grad pretrpio velike štete tokom zemljotresa 1979.godine, te su pored stambenih objekata stradale i institucije kulture. Zato je ova izložba, za njih od velikog značaja kako bi dali svoj doprinos u revitalizaciji ustanova kulture na prostorima koji su stradali tokom elementarnih nepogoda prije par mjeseci.
Direktor Biblioteke dr.sc. Edin Jahić zahvalio se gostima na posjeti i donaciji, istakavši svoje zadovoljstvo što postoji prijateljstvo između institucija kulture Opštine Bar i Tuzle.

- Naši zaposlenici podržavaju sve vidove akcija prikupljanja pomoći za područja zahvaćena elementarnim nepogodama. I sami smo učestvovali u istim. Zajedničkim snagama možemo pomoći da stradale ustanove vrate stari sjaj, riječi su direktora Jahića.

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“                


Osmrtnicama ba smrtovnice