TUZLARIJE - KULTURA

17.09.2014.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Jagoda Iličić nominovana za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla danas je održana press konferencija povodom nominacije književnice Jagode Iličić za nagradu Astrid Lindgren 2015. Od 2007 godine Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, je jedino nominacijsko tijelo iz BiH za nagradu Astrid Lindgren ovlašteno od strane Švedskog umjetničkog vijeća (Swedish Arts Council) i predlaže kandidate iz naše države, dajući im šansu da na taj način učestvuju na natjecanju za najprestižniju nagradu za dječiju književnost u svijetu.

Tuzlarije


Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla predložila je književnicu Jagodu Iličić za ovu prestižnu nagradu, dok je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine za nagradu The Astrid Lindgren Memorial Award za 2015. godinu nominirala: Aliju H. Dubočanina i Jagodu Iličić. Nagrada je u vrijednosti od 5 miliona švedskih kruna. Cilj ove nagrade između ostalog jeste privući nadarene pripovjedače, autore i ilustratore, te ih ohrabriti da stvaraju kvalitetnu književnost.

Nagradu mogu dobiti pisci, ilustratori, pripovjedači, kao i oni koji promoviraju čitanje književnosti. Nagrada se dodjeljuje za cjelokupno književno djelo, a ne samo za individualne radove.

U razmatranje se uzimaju djela visokog umjetničkog kvaliteta, kao i ona koja oživljavaju snažan humanistički duh koji je posjedovala Astrid Lindgren.

- Naša Biblioteka za ovu prestižnu nagradu iz polja dječije književnosti odlučila je da predloži književnicu Jagodu Iličić, koja je poznata po svom radu i druženju sa predškolskom djecom, ali i svom književnom stvaralaštvu. Mogu samo reći da smo zaista sretni što je naš prijedlog za nominaciju od strane Komisije iz Nacionalne i univerzitske biblioteke BiH, prihvaćen, kazao je u svom izlaganju direktor Biblioteke dr.sc. Edin Jahić.

Osmrtnicama ba smrtovnice