TUZLARIJE - KULTURA

24.09.2014.
Otvorena izložba ˝Šetnja Zagrebom dokonog purgera˝
Gostujuća izložba pod nazivom „Šetnja Zagrebom dokonog purgera“ autorice Ivane Prgin, otvorena je u galerijskom prostoru Hotela Tuzla. Radi se o izložbi koju je priredio Državni arhiv iz Zagreba u saradnji sa Arhivom Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Na deset panoa izložene su stare fotografije na kojima su predstavljena mjesta, objekti i trgovi starog Zagreba u periodu od 1900. godine.

- Tema ove izložbe je Zagreb na starim fotografijama, a njen naziv, kao i koncepcija inspirisani su istoimenim prilogom koji je izlazio u Reviji Zagreb početkom 40-tih godina prošlog stoljeća – kazala je autorica Prgin.

Dodala je da najstariji izloženi uzorci prikazuju Zagreb neposredno pred veliki potres koji je 1880. godine zadesio ovaj i nepovratno izmjenio njegovo lice.

- Iako je šteta bila velika, grad se brzo oporavio, postupno se počeo mijenjati i širiti donjogradskim nizinama. Taj rast i razvoj grada do kraja prve polovine 20. stoljeća, koji prati ova izložba, zabilježili su brojni poznati, ali i nepoznati zagrebački fotografi. Njihovu bogatu fotografsku baštinu Državni arhiv u Zagrebu čuva u svojoj Zbirci fotografija i Zbirci Ivana Ulčnika, no zastupljena je i u brojnim drugim fondovima – kazala je Prgin.

Ova izložba posjetiocima nudi fotografsku šetnju kroz vrijeme i prostor. Raspon tema je širok. Šetnja započinje zagrebačkim ulicama, nastavlja se gradskim trgovima, vodi do gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta, do gradskih tržnica, banaka, pošte...Obilazeći poznata mjesta, ona vodi i do gradskih škola te raznih rekreacijskih objekata. Dalje se nastavlja do prostora i izložbi Zagrebačkog zbora da bi na kraju šetaču ponudila odmor u gradskim zelenim oazama.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Kažimo i to da je izložbu svečano otvorio Njegova ekselencija Ivan Bandić, konzul Republike Hrvatske u Tuzli.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice