TUZLARIJE - KULTURA

03.10.2014.
Veliko priznanje za bh umjetnika
Papa Franjo oduševljen djelom Safeta Zeca

Upražnjeno mjesto u centralnoj rimskoj isusovačkoj crkvi, kapeli „Della Passione" nakon četiri vijeka popunjeno je djelom Safeta Zeca iz Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije
Papa Franjo oduševljen djelom Safeta Zeca


Slika je postavljena na proslavi 200 godina isusovačkog reda, radi se o figurativnoj kompoziciji „Skidanje Isusa s križa“ visine tri i širine dva metra. Djelo je predstavio sam papa Franjo koji je rekao da ga ovo djelo posebno dira.
Radi se o historijski važnom događaju za našu zemlju, i naravno veliko priznanje Safetu Zecu.

Tuzlarije
Djelo Bosanca koje visi u crkvi


Inače, Safet Zec gostovao je 2009.godine u Tuzli na festivalu mladih umjetnika Kaleidoskop, gdje je proveo vrijeme u razgovoru sa mladim ljudima.

Tuzlarije
Istaknuti umjetnik Safet Zec
Safet Zec je rođen je 1943. u Rogatici. Školu primjenjenih umjetnosti je završio u Sarajevu 1964.godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1969. te 1972. u istom gradu završio postdiplomski studij. Priredio je preko 70 samostalnih izložbi u domovini i velikim metropolama širom svijeta. Član je svih značajnih umjetničkih asocijacija u Evropi. Za svoj rad je dobio preko 20 stručnih nagrada i priznanja. Živi i radi u Veneciji i Sarajevu. Početkom rata, iz Sarajeva odlazi u Italiju. Poznat je u evropskim i američkim razmjerama i uvršten u kataloge brojnih galerija gdje se mogu kupiti njegova djela, čija cijena konstantno raste.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice