TUZLARIJE - KULTURA

06.10.2014.
Nesvakidašnja forma umjetnosti Jasenka Đorđevića
Minijaturne skulpture od grafitne olovke
Jasenko Đorđević iz Tuzle se bavi nesvakidašnjom formom umjetnosti. Naime, ovaj talentovani Tuzlak izrađuje minijaturne skulpture od grafitne olovke koje je sugrađanima predstavio na svojoj prvoj samostalnoj izložbi.

U Bosanskom kulturnom centru autor je izložio 20 radova. U pitanju su sićušne skulpture koje su, prema riječima Đorđevića, zahtijevale precizan rad i mirnu ruku.



- Od 2010. godine bavim se ovom vrstom umjetnosti koju sam otkrio slučajno, kao izazov za jednog ljubitelja minijatura i ispostavilo se da mi to jako odgovara. Osim posebnih vrsta olovaka većeg obima i sa tvrđim grafitom, potrebni su hirurški skalpeli, mirna ruka i dosta strpljenja, kazao je Đorđević.

Tuzlarije


Za nastanak jedne ovakve minijature potrebno je nekoliko sati za prve konture, a u zavisnosti od oblika neki se izrađuju i do mjesec dana. Prostor je taj koji diktira šta se može napraviti, ne dužina nego širina špica i još je dosta toga što bi autor volio da napravi.

- Nakon tuzlanske izložbe u planu su i druge, a muzej olovaka u Engleskoj neke je od mojih radova uvrstio u svoju stalnu postavku na šta sam izuzetno ponosan, kaže Jasenko.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


O autoru...

Jasenko Đorđević je rođen u Tuzli 9.juna 1983.godine. Od svoje rane mladosti pokazivao je interesovanje za minijaturu, a od 2010.godine izrađuje skulpture na grafitu i jedan je od prvih koji se počeo baviti ovom vrstom umjetnosti. Jedini je na Balkanu i sigurno prvi u Evropi. Od 2012.godine član je ULUTK-a, a do sada je učestvovao na deset zajedničkih izložbi. Njegovi radovi u stalnoj su postavci muzeja olovaka u Cumbria, UK (Cumberland Pencil Musem). Dobitnik je nagrade na skulpturu i Grand Prix-a na 7. Bijenalu umjetnosti minijature BiH.

Izložba u Bosanskom kulturnom centru će biti otvorena do 18. oktobra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice