TUZLARIJE - KULTURA

05.10.2014.
Na 5. Međunarodnom pozorišnom festivalu u Belom Manastiru
„Pozorišna proba“ otvara međunarodni festival u Belom Manastiru
Četvrtu godinu gostuje tuzlanski Draft teatar


Povodom nove, 9. pozorišne sezone, jedino baranjsko pozorište, smješteno u Belom Manastiru ponudit će zanimljiv program i predstave za djecu i odrasle. Kao i svake godine, novu sezonu otvorit će 5. po redu međunarodni pozorišni festival, koji okuplja najbolja pozorišna izdanja iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije.

Tuzlarije


Festival koji će trajati od 10. do 26. oktobra a kojega ove godine finansira Privredna banka Zagreb, kao Zlatni sponzor ponudit će za sve posjetitelje 9 pozorišnih predstava, promociju knjige Daniele Taslidžić Herman, pozorišne radionice za djecu i svečanu završnicu.

Među najboljima na festivalu se četvrtu godinu za redom našao i tuzlanski Draft teatar koji je s belomanastirskim pozorištem još 2011. sklopio međunarodnu Povelju o kulturno – pozorišnoj saradnji između Hrvatske i BiH, a čiji su potpisnici tuzlanski glumac Dragan Tešić Teša i belomanastirska predsjednica pozorišta, ujedno i tuzlanska studentica na odsjeku historije, Daniela Taslidžić Herman.

Ova dva pozorišta, jedna su od rijetkih u regionu koji su zaista ozbiljno shvatili potpisanu Povelju, jer često se dešava da iste završe samo kao „mrtvo slovo na papiru“. Saradnja ovih pozorišta je iz zvanične prerasla i u nova prijateljstva i zajedničke projekte koje imaju u planu za 2015., te redovna gostovanja.

Tuzlaci, koje je hrvatska publika već pri prvom susretu zavoljela te nagradila i s nekoliko festivalskih nagrada, predstavili su se do sada na monodramama Dragana Tešića „ Nije sve u glavi, nešto je i u guzici“, „S kime, s čime u EU“, te komedijom „Ljubav“ i sada 10.oktobra „Pozorišnom probom“.

Tuzlarije


Osim Tuzlaka, na festivalu će se još predstaviti pozorišta iz Viteza (BiH), Svetozara Miletića i Igriga (Srbija), Postojne (Slovenija), Kolašina (Crna Gora) i iz Hrvatske (Krasica, Vodice, Retkovci).

Festival je u jednom momentu bio upitan zbog saobraćajne nesreće koja se desila 22.septembra u kojoj je Daniela Taslidžić Herman vraćajući se iz Tuzle sletila s ceste u kanal, a vozač koji se prouzrokovao nesreću udaljio se s mjesta nesreće. Unatoč tome, festivalska organizacija i većina programskih sadržaja pozorišta nastavljaju prema rasporedu. A nakon festivala domaćini će predstaviti i prvu ovosezonsku premijeru, nestrpljivo očekivanu dramu „Dnevnik Anne Frank“. Ulaz na festival i Europsku Noć pozorišta, na kojoj će također sudjelovati Tuzlaci, bit će slobodan budući da je ovogodišnji moto festivala „Uz PBZ kazalište za sve“.



Osmrtnicama ba smrtovnice