TUZLARIJE - KULTURA

11.10.2014.
Gostovanjem Draft teatra Tuzla
Otvoren 5. Međunarodni pozorišni festival u Belom Manastiru

Izvedbom predstave „Pozorišna proba“, sinoć je u punoj dvorani belomanastirskog pozorišta otvoren 5. Međunarodni pozorišni festival. Tuzlanski glumci tako su se hrvatskoj publici predstavili već četvrtu godinu za redom i to ponovno uspješno.

Tuzlarije


Festival je u humorističnom nastupu otvorio talentirani pozorišni glumac Nebojša Šimić u ulozi proročice Džazire koji proriče sudbinu iz kulena velikog baranjskog prehrambenog giganta Belje, te zamjenik gradonačelnika Belog Manastira, Predrag Stojanović. On je u ime Grada Belog Manastira pohvalio belomanastirsko pozorište naglasivši njihov trud i rad, energiju i snagu koje vodstvo pozorišta ulaže u što bolju promidžbu svoga grada i Hrvatske, kao i nagrade koje osvajaju.


Tuzlarije


Istaknivši da samo ljudi s dušom čine pozorište, Stojanović je festival i zvanično proglasio otvorenim. Predstava „Pozorišna proba“ koju je prema tekstu Zlatka Jugovića režirao Enver Hasić, nagrađena je dugotrajnim aplauzom publike kojoj su se predstavile mlade glumice Irena Soldat, Maida Omerhodžić, Andrea Lukić, Almedina Salčinović i Ivana Vidović te Jasmin Salkić.

Tuzlarije


Aktulna priča smještena je u Kazneno-popravni dom i govori o odnosu društva prema mladim osobama koje treba resocijalizovati i pripremiti za životne izazove koji su pred njima. Nakon protokolarnog dijela festivala, Tuzlaci koji su u ovom hrvatskom gradiću već „domaći“ ostali su tokom vikenda u razgledavanju turističko – kulturnih znamenitosti Baranje, a posebno su ih dojmile Vinske ceste Baranje i spomenik na Dunavu.


Tuzlarije


Festival koji će se zvanično zatvoriti 26. oktobra, okupit će 9 pozorišnih predstava diljem regiona a svi su oni u konkurenciji za nagrade koje će žiri dodijeliti zadnje festivalske večeri. Pozorišni festival koji se održava u Belom Manastiru dio je projekta „Uz PBZ kazalište za sve“, a nastavak projekta slijedi već 15.novembra povodom Evropske Noći pozorišta u kojoj će ponovno uz Pozorište „Branislav Nušić“ iz Šida, zaigrati tuzlanski Draft teatar. Projekt finansira Privredna banka Zagreb, članica grupe“ Intesa San Paolo“.



Osmrtnicama ba smrtovnice