TUZLARIJE - KULTURA

09.10.2014.
Na današnji dan prije 122 godine rodio se Ivo Andrić


Tuzlarije
Nakon raspada Jugoslavije, Ivo Andrić postaje predmetom mnogih rasprava koji se svode na pitanja ko je i šta je Ivo Andrić. Svojataju ga svi, ali nepobitna činjenica je da je Ivo Andrić rođen 9. oktobra 1892. godine u Travniku. Andrić se u Travniku rodio sticajem okolnosti, dok mu je majka boravila kod rodbine. Njegovi roditelji Antun i Katarina bili su rođeni Sarajlije a očeva porodica decenijama vezana za Sarajevo gdje su se tradicionalno bavili kujundžijskim zanatom.

Kao što je poznato „Za epsku snagu“ kojom je „oblikovao motive i sudbine iz historije svoje zemlje“ Ivo Andrić je 1961. dobio Nobelovu nagradu. Besjedom „O priči i pričanju“ 10. decembra 1961. godine zahvalio se na priznanju. Iako su i prije nagrade njegova djela prevođena na više stranih jezika poslije dodjele Nobelove nagrade počinje veliko interesovanje za Ivu Andrića te se njegova djela prevode na preko 30 jezika.

Tuzlarije


Cjelokupan iznos Nobelove nagrade poklonio je iz dva dijela bibliotečkom fondu Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


„Sarajeva i Bosne se ne sjećam, jer ih nikada nisam ni zaboravio, oni stoje trajni i stvarni preda mnom, neizmijenjeni i živi, jer ne podliježu ni sili zaborava ni magiji sjećanja, jer sam ih uvijek nosio u sebi, jer nikada nisam ni prestajao da živim u njima.(...) Vidim jednu po jednu godinu i decenije svog života, ali ne vidim ni jednog trena koji nevidljivo a čvrsto ne bi bio vezan za Bosnu, pisao je Ivo Andrić, čija djela su sva i vezana za Bosnu i Hercegovinu i narod u njoj, društvenim previranjima, ratnim razaranjima i ličnim dramamama njegovih junaka.

S.M.