TUZLARIJE - KULTURA

15.10.2014.
Mjesec knjige u „Novom Gradu“
Ovdje stanuje lijepa riječ
U toku mjeseca oktobra učenici i nastavnici OŠ „Novi Grad“ u saradnji sa još nekoliko tuzlanskih osnovnih škola i JUNUB „Derviš Sušić“ realizirat će niz aktivnosti s ciljem njegovanja i unapređenja kulture čitanja, kao i uspostavljanja bolje komunikacije mladih čitalaca sa književnim djelom.

Protekle sedmice učenici osmih razreda posjetili su Memorijalni muzej Rodnu kuću Ive Andrića u Travniku. Razgovor o našem nobelovcu, čitanje isječaka iz njegovih djela, razgledanje Memorijanog muzeja – divan način da započnemo obilježavanje Mjeseca knjige.

Tuzlarije


U toku ove sedmice naši učenici posjetit će JUNUB „Derviš Sušić“ i uz pomoć vrijednih i susretljivih uposlenika biblioteke, upoznati se sa aktivnostima i procesima osavremenjavanja rada ove ustanove, koja nam je posebno važan saradnik u radu sa učenicima.

Naredne sedmice, 23.oktobra, u prostorijama naše škole organizirat ćemo lutkarsku radionicu u saradnji sa Amelom Isanović, profesoricom bosanskog jezika i književnosti, autoricom priručnika Lutka u nastavi.

Tuzlarije


U trećoj sedmici, 27. oktobra, u Američkim kutku JUNUB „Derviš Sušić“ družit će se učenici i nastavnici pet tuzlanskih osnovnih škola (Centar, Simin Han, Brčanska Malta, Sjenjak i Novi Grad), čitati poeziju, razgovarati o važnosti i ljepoti čitanja. Ne smijemo zaboraviti spomenuti da je idejni tvorac ovog druženja pod nazivom „Ovdje stanuje lijepa riječ“, Mirela Avdagić, naša draga kolegica, koja je od septembra ove godine u zasluženoj penziji, ali je i dalje aktivna i svoje raskošno iskustvo i ljubav prema knjizi i čitanju nesebično dijeli sa učenicima i kolegama.

Posljednja aktivnost realizirat će se 30. oktobra u kino sali naše škole. Tog dana učenici će na što kreativniji način pokušati prezentirati svoju omiljenu knjigu pred publikom i članovima žirija, sastavljenog od nastavnika i učenika.

Tuzlarije


Nadamo se da će sve planirane aktivnosti biti uspješno realizirane i pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u namjeri da odgajamo mlade i aktivne čitaoce, koji će biti svjesni ljepote i važnosti čitanja.

M. H.

Osmrtnicama ba smrtovnice