TUZLARIJE - KULTURA

16.10.2014.
Mlada pijanistica Sarah Skopljak nastavlja sa uspjesima
Nakon priprema u Zagrebu, Sarah Skopljak, učenica 3. razreda Srednje muzičke škole u Tuzli, uspješno je nastupila na 11. Didakovim danima u „Majčinom selu“ u Međugorju, kao i Koncertu odabranih u Gradnićima kod Čitluka. Uspješna mlada pijanistica i odlična učenica instrumentalnog i teoretskog smjera Srednje muzičke škole u Tuzli, na oba koncerta nastupila je kao solista na klaviru uz pratnju orkestra Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba.Tuzlarije- Nastupu na tradicionalnim 11. Didakovim danima, koji su značajna duhovno-kulturno-znanstvena manifestacija, prethodile su duge pripreme sa mojom profesoricom Zrinkom Andrejaš, a zatim odlazak u Zagreb i zajedničko vježbanje sa orkestrom Glazbene škole Pavla Markovca. To mi je mnogo značilo da se, prema ocjenama muzičkih pedagoga i brojne publike, uspješno predstavim kao solista u Međugorju i Gradnićima – kaže Sarah Skopljak.

Međugorje i Gradnići su nastavak uspjeha Sarah Skopljak u ovoj godini. Jer, iza nje su već ostale četiri prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu i Banjoj Luci, kao i prva nagrada na federalnom takmičenju u Sarajevu. Tu je i solistički koncert u Tuzli, kao i gostovanje na koncertima školsih kolega i drugim manifestacijama u Tuzli.

Tuzlarije


Tuzlarije


- Sretna sam sto sam, kao jedini predstavnik, dostojno predstavila Srednju muzičku školu iz Tuzle. Također, raduje me što je na ovim koncertima nastupila i violinistica Katarina Pavljašević, učenica 5. razreda Osnovne muzičke škole u Tuzli. Raduju i razgovori o nastavku suradnje sa orkestrom iz Zagreba – ističe Sarah Skopljak.

Tuzlarije


Tuzlarije


Sarah Skopljak ide dalje. Uz školske obaveze, uskoro slijedi njen koncert sa Kamernim orkestrom u Mostaru, a onda pripreme za domaća i međunarodna takmičenja mladih pijanista. Jedino, kaže, ostaje sjeta što, u vremenu kada škola nema sredstava, ni općina ni TK ni na koji način ne pružaju bilo kakvu pomoć i oslonjena je roditelje i druge srodnike koji joj finansiraju odlazak na takmičenja u zemlji i inozemstvu. Čak joj nisu isplaćene ni skromne nagrade koje joj je još prije godinu dodijelilo Ministarstvo obrazovanja TK. Na takmičenjima ja ne predstavljam svoju obitelj nego Tuzlu, TK i našu domovinu BiH i ovakav odnos mi teško pada, rekla nam je ova mlada uspješna pijanistica iz Tuzle.

Osmrtnicama ba smrtovnice