TUZLARIJE - KULTURA

25.10.2014.
Predstavljena nova knjiga Almira Alića
˝Volim crtati velika crvena srca˝

Tuzlarije
Marjanović, Alić, Veličković


Teško je zamisliti kako djeca vide svijet odraslih, shvataju riječi i postupke velikih. Književnik Almir Alić, napisao je knjigu „Volim crtati velika crvena slova“ iz prespektive jedne djevojčice koja se zove Una.

Una je dijete koje ima roditelje ali nekada kao da ih nema, toliko su odsutni duhom, a često i fizički, da njoj nedostaje njihova pažnja, ljubav i razumijevanje.

U svojoj želji da ima nekoga kome se može povjeriti redovno piše Malom princu. Djevojčica ne piše bez razloga Malom princu jer se i njoj, baš kao i u poznatoj noveli "Mali princ", koju je napisao Anton de Sent Egziper, isprepliće svijet djece i odraslih koji kao da nikada nisu bili djeca.

Tuzlarije


Unin otac je nezaposleni inženjer mašinstva, demobilisani borac, koji boluje od Vijetnamske bolesti (PTSP), dane provodi u kući gledajući političare, njena majka je zaposlena, radi puno da bi imali dovoljno za osnovne stvari. Djevojčica sanjari o nekadašnjem životu kada su išli na more, sanjari o Barbi lutkama, ružičastom mobitelu, želi da se tata zaposli jer misli da će onda sve biti kako treba.

Iako vrijedno uči njena učiteljica više voli Maju, učenicu čiji je otac bogati političar i koji je dovozi džipom u školu, i koji nekada i galami na učiteljicu.

Priče u ovoj knjizi, koje počinju sa "Dragi Mali Prinče", analiza su savremenog bosanskohercegovačkog društva u kojem često nema ni logike ni pravde, društva koje je daleko od bajke i čije priče, baš kao i u ovoj knjizi, nemaju sretan kraj.

Tuzlarije


Na promociji knjige održanoj sinoć u Međunarodnoj galeriji, autor je pročitao dio jedne priče iz koje se vidi način na koji djevojčica razmišlja i koliko na njen dječiji svijet utiču komentari odraslih koje stalno sluša:

... Na času likovnog smo trebali nacrtati nešto na temu Savršen svijet. Bezvoljno sam stajala ispred blještavog papira. Nisam imala ideju šta da crtam. Mrzim glupave teme i našu učiteljicu koja neprestano smišlja nove načine da me umara. Savršen svijet ne postoji, to znaju čak i prvačići. I golubovi na grani znaju da je svijet užasno manjkav. I da je naša cijela planeta hendikepirana osoba. I da će uskoro kijametski dan.
Ali to ne zna Maja. Krišom gledam njen crtež, i vidim plavo nebo, bez oblaka, cvjetnu livadu, malenu djevojčicu sa ružnim cvikama koju za ruku drže roditelji. Iza njih je nacrtan ogroman džip, parkiran usred travnjaka, a da nijedan cvijet nije polomljen. Kako je lijepo biti glup. Nacrtala je kišu koja pada na cvijeće, a na nebu nema niti jednog oblaka. Nacrtani tata nosi kravatu, a pošao je na izlet s porodicom. I to džipom, čiji točkovi ne lome cvijeće kad prelaze preko njega. Ne gine joj petica. Šampionki gluposti ...


Tuzlanskoj čitalačkoj publici knjigu su predstavili Ružica Marjanović, profesor književnosti iz Užica i Nenad Veličković, književnik iz Sarajeva.

Tuzlarije
Almir Alić


Almir Alić objavio je do sada romane "Soliter Titanik" i "Boa u Kokošinjcu", te zbirku kratkih priča "Piccolo mondo". Rođen je u Zvorniku 1970. godine, diplomirao u Tuzli, magistrirao Međunarodno pravo Sarajevu. Nagrađivan je brojnim regionalnim nagradama, a inače je i aktivni učesnik procesa tranzicijske pravde u BiH i regiji. Živi i radi u Sarajevu.

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice