TUZLARIJE - KULTURA

23.10.2014.
Izložba u BKC-u
Imaginarni slikopisi Ivane Ćavar
U Bosanskom kultutnom centru Tuzla u četvrtak je otvorena izložba pod nazivom „Imaginarni slikopisi“, autorice Ivane Ćavar iz Širokog Brijega koja je nagrađena na 7. BUM – u BiH.

Tuzlarije


Mlada umjetnica Tuzlacima se predstavila sa 17 radova.

- Motiv mi je krajolik, odnosno pejzaž. Tehnika koju koristim je ulje na platnu. Veoma sam počastvovana što svoje slike izlažem u BKC-u Tuzla, ovo mi je prva samostalna izložba u vašem gradu - kazala je Čavar.

U katalogu pripremljenom za izložbu akademska slikarica Vesna Sušac je o radovima Ivane Ćavar zapisala:

"U novom ciklusu „Imaginari grad“ autorica predstavlja temu krajolika autentičnim (iz)građenim slikarskim rukopisom. U vremenu globalizacije termin „grad“ je izgubio svoje pravo značenje. Ivanin „grad“ ima pored urbanog i na pojedinim slikama karakter ruralne vedute. U njemu možete doživjeti osjećaj bezvremenosti i besprostornosti koji stvara ugodu. U svim slikama osjetite lakoću življenja bez obzira je li prikazan kišni ili sunčani pejzaž, ujutro ili u suton".

Slikarica Sušac dalje navodi da Ivana Ćavar predstavlja svoj novi ciklus slika s željom da svakim novim dolaskom doživi susret, srdačnost i suvremenost Vašeg grada. Autorica će biti sretna ukoliko publika osjeti poziv njezinih imaginarnih gradova i poželi u njih vizualno „otputovati“ i zadržati se u njima koliko im mašta dopusti.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ivana Ćavar je rođena 22. 12. 1973. godine u Širokom Brijegu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Vasilija J. Jordana 1999. godine. Iste godine boravila je u Parizu. Magistrirala je 2005. na poslijediplomskom studiju Ars sacra na ALU u Širokom Brijegu pri Sveučilištu u Mostaru. Član je ULUBiH-a od 2005. i ULU En Face-a od 2011. godine. Izlagala je na šesnaest samostalnih i preko stotinu kolektivnih izložbi. Sudjelovala je u radu dvadesetjedne umjetničke kolonije. Pohvalnicu ALU Zagreb dobila je 1999. za uspješan rad tokom akademske 1998./1999. godine. Nagradu “Collegium Artisticum” za crtež dobila je 2006., 2009. i 2011. god., a 2013. na 7. Bijenalu umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine dobila je nagradu za grafiku.

Izložba ostaje otvorena do 5.novembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice