TUZLARIJE - KULTURA

23.10.2014.
Dom pisaca u Sarajevu
Promovisane knjige Mehmeda Đedovića i Zlatka Dukića
U okviru Književne scene Društva pisaca Bosne i Hercegovine, u Domu pisaca u Sarajevu predstavljena je knjiga "Čaj od nane", autora Mehmeda Đedovića iz Tuzle.

Tuzlarije


Program je moderirao Mirsad Bećirbašić, a prisutnima se, ne krijući oduševljenje tom knjigom obratio i Alija Musić naglašavajući "da je ta knjiga u vrhu bh. književnog teksta, da se pisac može mjeriti sa svjetskim književnim imenima te da je nemjerljiva šteta ako ovako kvalitetne knjige prođu nezapažene samo zbog toga jer pisac nije u velikom gradu".

Knjiga je objavljena u izdanju BMG (Bosanska Medijska Grupa) iz Tuzle, a radi se o zbirci priča/pripovijedaka koje su ispisivane posljednjih godina. Priča je književna forma na koju je taj pisac potrošio dobar komad minulih godina, a još smatra da se ima šta reći i napisati, novo i drugačije.

Mehmed Đedović piše prozu, poeziju, književnu kritiku, knjige za djecu, esejistiku i novinske tekstove. Nagrađivan je za pripovijetku, priču, poeziju, roman i radio roman, prevođen je i zastupljen u brojnim zajedničkim knjigama, kao i u školskim udžbenicima. Živi kao samostalni umjetnik. Član je Društva pisaca BiH, a trenutno je i predsjednik Društva pisaca Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


U Domu pisaca u Sarajevu predstavljena je i knjiga "Nemam naslov", Zlatka Dukića iz Tuzle, koji je čitav život podredio tekstu i knjizi, kao i novinarskom i publicističkom radu. Njegova knjiga "Nemam naslov" hronika je jednog vremena i ljudi u njemu.

Priredio(la): Fena                


Osmrtnicama ba smrtovnice