TUZLARIJE - KULTURA

22.10.2014.
Sinoć u NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
˝Četveropis vremena˝ predstavljen tuzlanskoj publici
Poezija Nihada Mešića Rivera poznata je tuzlanskoj publici kroz brojne promocije njegovih knjiga, a sinoć je u Narodnoj biblioteci „Derviš Sušić“ održana promocija knjige "Četveropis vremena" čiji su autori uz Nihada i Samija, Džemal i Enisa Mešić.

Tuzlarije


Četiri zanimljve osobe, članovi jedne porodice, majka Samija, otac Džemal, kćerka Enisa i sin Nihad, svako svojim pisanjem dao je doprinos u stvaranju ove knjige. Proza, poezija, zapisi, sjećanja i pisma sadržani su u knjizi „Četveropis vremena“, otkrivajući čitaocu mnogo detalja o porodici Mešić, načinu na koji su živjeli, o čemu su razmišljali, šta osjećali.

Tuzlarije
Nihad Mešić


Sinoć je u ulozi promotora profesorica bosanskog jezika i književnosti, Majda Zukić Ribić, inače bivša učenica profesorice književnosti Samije Mešić, rekla da je nakon čitanja knjige shvatila da omiljenu profesoricu ne poznaje jer po njenoj smirenosti na času nikada ne bi rekla da je prolazila kroz razne probleme i brojna životna iskušenja.

Tuzlarije
Lijepo posjećena promocija


Samija Mešić nije više među živima, posthumno su objavljena njena pisma i pjesme uz zapise iz raznih perioda Džemala Mešića, hroničara svog vremena koji je imao želju da sačuva od zaborava neke događaje i ljude koji su obilježili duži vremenski period. Tu je i poezija njihove kćerke Enise Mešić koja je sinoć čitala svoje stihove, uz naravno Nihada Mešića, koji je sve priredio i objedinio.

Tuzlarije


Urednica knjige Alma Omeragić, pričala je, čitala ali i pjevala u pratnji Ede Maglića na gitari, što je cijelom predstavljanju dalo toplinu i spontanost.

Tuzlarije
Edo Maglić i Alma Omeragić


Moderator večeri bila je Sanja Dukić, izdavač knjige „Četveropis vremena“ koja se može nabaviti u knjižarama po cijeni od 10 KM, je "Paun".

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice