TUZLARIJE - KULTURA

22.10.2014.
Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Održana književna večer sa Ulrichom Ladurnerom
Tuzlarije


Sinoć je u punoj sali tuzlanske biblioteke „Derviš Sušić“ u okviru bogatog repertoara „Mjeseca knjige“ upriličena književna večer sa austrijskim piscem i novinarom Ulrichom Ladurnerom, koja je organizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Austrije u Sarajevu.

Ulrich Ladurner, novinar i pisac, inače urednik vanjskopolitičke rubrike sedmičnog lista Die Zeit u sjedište svog novinarskog rada stavio je područja koja su bila ili su još uvijek zahvaćena ratom ( Bosna i Hercegovina, Kosovo, Irak, Iran, Afganistan, Pakistan itd.)

Tuzlarije


Bosanskohercegovački književnik Mile Stojić, imao je zadatak da tuzlanskoj publici predstavi književni opus gosta iz Austrije, kao i da čita odlomke iz književnog djela Solferino.

- Gospodin Ladurner, kao reporter, izvještavao je iz cijelog svijeta, posebno sa ratišta na Bliskom Istoku. Radi se o izuzetnom novinaru i izuzetnom književniku koji unosi elemente književnosti u novinarstvo, jer njegove reportaže ne prenose samo informacije nego prenose i doživljaj, riječi su književnika Stojića.

Ulrich Ladurner autor je sljedećih knjiga: Seljaci na brdu (1996), Islamabadblues (2001), Hiljadu i jedan rat (2004), Stanovnici trga Asadi (2006), Južni Tirol se nalazi na moru (2006), Molimo informirajte Allaha (2007), Solferino (2009) i Noć u Kabulu (2010).

Tuzlanskoj čitalačkoj publici predstavljena su djela Islamabadblues i Solferino.

Priredio(la): NUB                


Osmrtnicama ba smrtovnice