TUZLARIJE - KULTURA

21.10.2014.
Otvorena izložba ˝Iz književnih i pozorišnih zbirki Muzeja˝
U organizaciji Međunarodne galerije portreta Tuzla i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u Ateljeu Ismet Mujezinović danas je otvorena izložba pod nazivom "Iz književnosti i pozorišnih zbirki Muzeja", autora Amine Abdičević, Tamare Sarajlić Slavni i Nedima Mušanovića.

Tuzlarije


Izložba donosi opus određenog broja književnika i pozorišnih radnika, a autori su odabrali one najznačajnije koji su živjeli i radili na području BiH. Svaki umjetnik je zastupljen na jednoj ploči čime je stavljen akcenat na njegov lik i djelo.

Tuzlarije


- Izložba okvirno predstavlja zbirke Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Ona je rezultat rada na podizanju svijesti u BiH o postojanju specijaliziranog muzeja, kakav je upravo ovaj naš. Treba reći da je ovaj muzej jedan od sedam institucija kulture u našoj državi koji su ostali bez državnog staranja, tako da je nama svaka javna pažnja od velike koristi – kazala je Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Dodala je da je cilj ove izložbe pokazati koje su to najvrednije zbirke koje muzej čuva.

- Pa čak ni ovom reprezentativnom izložbom nismo uspjeli da prikažemo sve naše zbirke, jer posjedujemo obilje materijala u muzeju koji postoji od 1961.godine. Izložbu prati i prigodna monografija – dodala je Šehabović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Književni i pozorišni djelatnici okupljenih u ovoj izložbi i monografiji su Edhem Mulabdić, Silvije Strahimir Kranjčević, Safet beg Bašagić, Petar Kočić, Isak Samokovlija, Ivo Andrić, Borivoje Jevtić, Hamza Humo, Ahmed Muratbegović, Antun Branko Šimić, Hasan Kikić, Alija Nametak, Meša Selimović, Šukrija Pandžo, Skender Kulenović, Midhat Begić, Ćamil Sijarić, Branko Ćopić, Mak Dizdar, Ahmed Hromadžić, Derviš Sušić, Josip Lešić, Vitomir Lukić, Izet Sarajlić, Alija Isaković, Jelena Keševljević, Avdo Džinić, Jolanda Đačić, Safet Pašalić, Olga Babić, Jurislav Korenić, Drakče Popović, Boris Smoje, Zvonko Zrnčić, Rejhan Demirdžić i Rudi Alvađ.

Zanimljive dijelove naše historije zainteresirani mogu pogledati do 28. oktobra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice