TUZLARIJE - KULTURA

20.10.2014.
Osnovna škola ˝Kiseljak˝
Izložba radova djece i žena romske nacionalnosti
TuzlarijeIzložba radova i žena djece romske nacionalnosti u Osnovnoj školi Kiseljak je završna aktivnost sa kojom će se projekta za 2014.g. privesti kraju.

Na izložbi će biti prikazani neki od ručnih radova žena kao i crteži djece nastali na radionicama u proteklom periodu, a koji predstavljaju jedan od mnogih postignutih rezultata u radu Udruženja „Amica Educa“ sa ovom populacijom.

Udruženje „Amica Educa“, uz finansijsku podršku donatora “CFD - feministička mirovna organizacija“ od 2010. godine kontinuirano sprovodi projekat koji, između ostalih aktivnosti, uključuje i psiho-edukativni rad sa ženama i djecom romske nacionalnosti u naselju Kiseljak.

Rad sa djecom odvija se u saradnji sa osnovnom školom „Kiseljak“ i priznat je kao dobar oblik podrške redovnom obrazovanju i odgoju, a koji pozitivno utiče na smanjenje socijalno neprihvatljivih ponašanja ove populacije.

Putem kontinuirane implementacije psiho-edukativnih i kreativnih radionica, kod djece se podstiče zdrav lični i socijalni razvoj, razvija samopouzdanje, mašta i kreativnost, poboljšavaju komunikacijske vještine, razvija empatija i tolerancija različitosti i usvajaju metode nenasilnog rješavanja konflikata.

Rad sa ženama/majkama romske nacionalnosti ima za cilj povećanje njihovog samopouzdanja i preuzimanje nove uloge u porodici i zajednici.

Romskim ženama se omogućava spoznaja vlastitih vrijednosti, istupanje iz nametnutih rodnih uloga, kulturoloških ideja i stanja uma bezvrijedne, neproduktivne žene koja ovisi o drugima.

Putem psiho-edukativnih radionica romske žene se motivišu za preuzimanje nove uloge u odgoju djece i zalaganje za vlastite ciljeve.

U svrhu ekonomskog osnaživanja, romskim ženama je takođe omogućeno savladavanje različitih vještina koje im mogu pomoći u povećanju porodičnog budžeta.

Radi se o obuci iz pletenja i šivenja koja je realizirana u saradnji sa Udruženjem „Kreativa“ i „Prijateljice“, pri čemu je ženama bio osiguran sav potreban materijal za rad.

Priredio(la): Fena                


Osmrtnicama ba smrtovnice