TUZLARIJE - KULTURA

28.10.2014.
U Tuzli od 29. do 31. oktobra:
Festival trash, art i dokumentarnog filma
U Tuzli će se od 29. do 31. oktobra 2014. godine održati "A fest”, internacionalni festival trash, art i dokumentarnog filma. Festival je nastao u maju 2007. godine, kao ideja mladih entuzijasta i zaljubljenika u film koji su se okupljali u UG "Kuća plamena mira" na radionicama audio/video produkcije.

Tuzlarije


Razlog za realizaciju ovakvog festivala je ležao u nedostatku bilo kakvog sadržaja namijenjenog ljudima koji cijene ovaj umjetnički izraz i onima koji se njime žele aktivno baviti. U tom periodu Tuzla, grad od preko 100.000 stanovnika, nije imala ni jedno aktivno kino!

- Mi smo željeli da to promijenimo, da ponovo stvorimo interesovanje za sedmu umjetnost i da potaknemo mlade ljude da se i sami počnu baviti filmom - navode organizatori Festivala.

Cilj "A festa” je da predstavi publici/mladim ljudima manje zastupljene filmove, koji na ovim prostorima nažalost nemaju pažnju kakvu zaslužuju i kakvu imaju u svijetu.

Nakon pet godina od posljednjeg festivala, a punih sedam godina od prvog događaja, ekipa "A festa” se ponovo sastavila, i odlučila da se još jednom uhvati u koštac sa problematikom filma u Tuzli. Ovog puta se vraćaju na početak, na prvobitnu ideju malog, revijalnog festivala kojeg organizuju filmski fanatici za filmske fanatike, festivala gdje će zaljubljenici u film moći uživati u odličnim filmovima i prijatnoj atmosferi Kuće plamena mira u Tuzli.

Uvod u festival je projekcija prvog BH kung fu filma "Gorčina osvete", režisera i producenta Damira Pirića, koji će biti prikazan večeras, sa početkom u 19:30h u Kući plamena mira na Slanoj Banji. Također će biti održano predavanje na temu ""LOW vs NO Budget - kako prepoznati, adaptirati i iskorisiti sve dostupne resurse u nezavisnoj filmskoj produkciji"


Više informacija o filmovima te detaljan program festivala možete potražiti na Facebook fun stranici "A fest".

S.P.


Osmrtnicama ba smrtovnice