TUZLARIJE - KULTURA

27.10.2014.
Ivani Vidović nagrada za sporednu žensku ulogu, a Tešiću za međunarodnu saradnju

Sinoć (u nedjelju, 26.oktobra) u Belom Manastiru (Hrvatska) održana je završna večer 5. Međunarodnog festivala pozorišnog stvaralaštva. Festival, koji je organiziralo Gradsko kazalište Beli Manastir, svečano je otvoren 10. oktobra predstavom „Pozorišna proba“, Draft teatra Tuzla.

Ovogodišnji festival ostat će upamćen po zanimljivim i humorističnim performansima domaćina. Sada već kultna ličnost, glumac Nebojša Šimić koji je „oživio“ lik proročice Džazire zabavljao je dobro raspoloženu publiku kako na svečanosti tako i na zatvaranju.

Nakon tri pozorišna vikenda, tokom kojih je izvedeno 9 predstava iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine, uslijedilo je pravo iznenađenje za sve posjetitelje. Belomanastirski glumci osmislili su urnebesni spektakl u pozorištu, u kojem se smijeh neprestano orio punih sat vremena. Džazirina „misteriozna gošća“ ove je godine bila najpoznatija hrvatska teatrologija, Mani Gotovac, čiji je lik i djelo humorističnim ispadima „oživio“ Marko Sabljaković. Ostali izvođači budući da su iz daleka poput Crne Gore, Slovenije ili pozorišta s Jadrana, javljali su se uživo putem Skype-a te se zajedno radovali dobijenim nagradama s publikom.

Nakon 60-minutnog šou-programa, uslijedila je dodjela nagrada te prigodnih zahvalnica sponzorima i svim sudionicima. Sve predstave pratilo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Branko Katalinić (predsjednik), Jadranka Sabljak (član) i Lidija Šumiga (član).


Tuzlarije
Ivana Vidović


Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu otišla je upravo u Tuzlu, a dobila ju je glumica Ivana Vidović u ulozi dvorske lude u predstavi „Pozorišna proba“ koju je režirao Enver Hasić, a izveo Draft teatar Tuzla.

Tuzlarije
Dragan Tešić


Osim te nagrade, predsjednica belomanastirskog pozorišta, Daniela Taslidžić Herman uručila je još jednom „draftovcu“, Draganu Tešiću posebno Priznanje za osobit doprinos u razvoju pozorišnog djelovanja Slavonije i Baranje u prekograničkoj suradnji Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Tuzlarije


Simboliku kraja upotpunio je i zajedničko fotografiranje svih izvođača, sponzora i domaćina, zaslužnih za ostvarenje festivala te zajedničko slavlje.

No saradnja Tuzle i Belog Manastira tu ne završava jer već 15.novembra Draft teatar Tuzla odlazi ponovno u ovaj baranjski gradić na istoku Hrvatske igrati predstavu povodom međunarodne manifestacije – Evropske Noći pozorišta.

Tuzlarije
Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš


Festival je u prepunoj pozorišnoj dvorani zatvorenim proglasio Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira a svjetla pozornice su se potom ugasila na daskama koje život znače.



Osmrtnicama ba smrtovnice