TUZLARIJE - KULTURA

30.10.2014.
Završena manifestacija ˝Vezeni most˝
Nagrada ˝Mali princ˝ pripala bh.piscu Adnadinu Jašareviću
Odlukom žirija, nagrada "Mali princ" na ovogodišnjoj manifestaciji „Vezeni most“ pripala je Adnadinu Jašareviću za knjigu „Tamo iza“. Za ovu prestižnu nagradu na 11. susretima dječijih pisaca "Vezeni most", održanim protekla dava dana u Tuzli, "borili" su se književnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Adnadin Jašarević je rekao da je sretan i počastvovan što je osvojio ovu prestižnu nagradu.

- Pišući ovu knjigu sam se zapravo poigravao, i evo, na moje iznenađenje, nagrada „Mali princ“ završila je u mojim rukama. Nagrada me obradovala i obavezala za budući rad – dodao je Jašarević.

Adnadin Jašarević rođen je u Zenici 1967, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, odsjek žurnalistika. Novinarskim poslom se bavio od 1989. do 2007. godine. Već je drugi mandat direktor Muzeja grada Zenice. Autor je devet knjiga, među kojima i prvog bh. romana epske fantastike. Dosada je nagrađivan na tradicionalnom konkursu za kratku novinsku priču “Naše riječi”, a za knjigu priča “Kuća bez prozora” dobitnik je književne nagrade, za najbolju knjigu objavljenu u 2007. godini.

Tuzlarije


Na završnoj svečanosti koja je održana u Teatru Kabare Tuzla uručena je i nagrada za životno djelo, koju je osvojio bh. pisac Alija H. Dubočanin.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tokom trajanja festivala pisci su posjetili škole, biblioteke, domove kulture na području Tuzlanskog kantona, družili se promovisali ne samo knjigu, nego i dječije stvaralaštvo. Održana je i tradicionalna šetnja maski i kostima nazvana „Uzavrele ulice“. U svim pomenutim sadržajima učestvovalo je više od 2.000 mališana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice