TUZLARIJE - KULTURA

30.10.2014.
Izložba u Galeriji Kristian Kreković
Tajne zanata ispisane na glini
U Galeriji Kristian Kreković večeras je otvorena samostalna izložba 40 keramičkih minijatura i 15 postera skulptora iz Doboja Drage Handanovića.

Ime ovog akademskog vajara i keramičara dobro je poznato i cijenjeno i u Evropi, a on ove godine slavi 55 godina umjetničkog rada.

Tuzlarije


- Na posterima su predstavljena moja djela koja se nalaze u prostoru odnosno u parkovima, prostorima ispred robnih kuća i na fasadama zgrada. Ostali keramički radovi su nastali u proteklih 55 godina mog umjetničkog rada. Ova izložba zapravo predstavlja sažetu retrospektivu svega onoga čime se ja bavim – rekao je za Tuzlarije autor Handanović.

Pored mnoštva izloženih djela, možda su najzanimljiva ona koja su urađena paljenjem na otvorenoj vatri.

- Izložio sam dva ciklusa čamce i krda. To su crno obojene, patinirane forme. U posljednje tri godine stvarao sam u Banjaluci i Prijedoru, dok sada boravim u Tešnju i tu radim skupa sa djecom ometenom u razvoju – dodaje Handanović.

Ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti kod autora se javila već u 11 godini.

- U Derventi je nastala prva keramika kada sam sa profesorom Stankom Milanovićem razgovarao o skulpturi i kada mi je pokazao šta je negativ i pozitiv i čestitao mi na prvim skulpturama. Izlagao sam u Parizu, Beogradu, Hrvatskoj…Napravio sam 30 spomenika, od toga broja 15 se nalazi na otvorenom prostoru. Radovi nastaju od gline koja se lako modelira, a sve to uz pomoć električne peći i otvorene vatre – rekao je na kraju razgovora za naš portal skulptor Drago.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


O autoru...

Drago Handanović je rođen 11. travnja 1939. godine u Ostrošcu kod Konjica. Poslije završene Pedagoške akademije – grupa: likovna umjetnost, u klasi prof. kiparstva, gosp. Predraga Furtule, 1961. godine, zapošljava se u dobojskoj gimnaziji kao nastavnik povijesti umjetnosti, a istodobno radi u stolarskoj majstorskoj radionici kao nastavnik perspektive i nacrtne geometrije. Osnovao je prvu skupinu mladih kipara pri Radničkom univerzitetu u Doboju. Godine 1971., s Pavlom Stanišićem i Esadom Kresom, osniva Sedamnaestoaprilski likovni salon i Umjetničku galeriju u Doboju. Od 1989. do 1992. godine predaje keramičko oblikovanje i tehnologiju na keramičkom odsjeku Škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Od 1992. do 2000. godine radi kao dizajner u Tvornici namještaja „Enterijer“ u Doboju.

Tuzlarije


Na incijativu gđe. Jovanke Stojčinović – Nikolić, direktorice Centra za kulturu, 2000 godine, s Branislavom Vištom, zajedničkom izložbom obnavlja Dobojski likovni salon.

Od 1961. godine do danas, Handanović je realizirao trideset spomenika i petnaest skulptura koje su postavljene na javnim mjestima. Dobitnik je petnaest domaćih i stranih nagrada od kojih je zadnja nagrada Međunarodne likovne simpozij – radionice „Sava“, Brčko 2013. godine.

Od 2000. godine je suradnik u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju. U najnovije se vrijeme, za potrebe Muzeja u Doboju, Handanović bavi restauracijom i konzervacijom prapovijesne keramike.

Sudjelovao je na preko pedeset kolektivnih izložbi i realizirao trideset samostalnih izložbi.

Član je Međunarodne akademije za keramiku AISA i Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika RS, te Udruge likovnih umjetnika BiH. Živi i radi u Doboju kao slobodni umjetnik.

Izložba, koju su organizovali HKD Napredak Tuzla i Franjevački samostan Tuzla, ostaje otvorena narednih deset dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice