TUZLARIJE - KULTURA

29.10.2014.
Otvoren Međunarodni dječiji festival ˝Vezeni most˝
Međunarodni dječji festival "Vezeni most 2014" počeo je danas nizom aktivnosti, a svečano otvorenje manifestacije upriličeno je u Atelju "Ismet Mujezinović".

Tuzlarije


U sklopu programa, koji se sastojao od recitacija, pjesama i plesa, održana je i retrospektivna izložba ilustracija gosta ilustratora Dobrosava Boba Živkovića iz Beograda. Otvaranje je upotpunila i himna festivala, pjesma Nasihe Kapidžić Hadžić, koju je komponovao i izveo zenički kantautor Haris Abdagić, na radost svih prisutnih.

Tuzlarije


Prema riječima Šime Ešića, direktor festivala, cilj ovog događaja je oduvijek bio da okupi ljude dobrog srca.

- Posebno smo sretni što su to prepoznali najmlađi, radi kojih ova manifestacija i postoji. ˝Vezeni most˝ opstao je unatoč vremenskim i finansijskim nepogodama. Uz brojne radionice, susrete sa piscima, koncert Harisa Alijagića, bit će organizovan i kreativni maraton kao i tradicionalna šetnja maski i kostima - dodao je Ešić.

Drugog festivalskog dana predviđena je umjetnička radionica koju će sa likovim talentima održati gost ilustrator Dobrosav Bob Živković, niz umjetničkih radionica pod nazivom Kreativni maraton, brojni susreti pisaca sa čitaocima biblioteka u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, te koncert Harisa Alijagića "Raspjevani knjigometar". Održat će se i tradicionalna šetnja maski i kostima Uzavrele ulice, gdje će se izabrati i nagraditi najbolje maske i kostimi inspirisane likovima iz dječje literature.

Tuzlarije


Završna svečanost, na kojoj će se izabrati najbolja dječja knjiga objavljena prošle, 2013. godine u regionu (BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) i uručiti glavna festivalska nagrada Mali princ održat će se u Teatru Kabare u Tuzli.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice