TUZLARIJE - KULTURA

29.10.2014.
11.Međunarodni festival „Vezeni most“
Upriličen književni program „Tiha rijeka djetinjstva“

Danas je u okviru 11. Međunarodnog festivala „Vezeni most“ u tuzlanskoj biblioteci „Derviš Sušić“ upriličen književni program „Tiha rijeka djetinjstva“ posvećen književnom stvaralaštvu Alije H. Dubočanina.

Tuzlarije


Prisutnima su dobrodošlicu u Biblioteku i na Festival „Vezeni most“ poželjeli književnik Šimo Ešić i Dr.sc.Edin Jahić, direktor NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, dok je književnik Dinko Delić predstavio biografiju i bibliografiju pisca, te piščeve pjesme, a učenici OŠ „Centar“ i Srednje medicinske škole iz Tuzle izvodili su prateći program ove manifestacije.

Tuzlarije


- Sretan sam što je Vezeni most, nakon svih pomijeranja mostova, usljed poplava, konačno počeo, jer je pomjeren iz mjeseca maja na kraj mjeseca oktobra. Sve što je lijepo u njemu, sačuvano je po jedanaesti put. Program je, tako reći, zgusnut na četiri dana, ali su najznačajniji sadržaji programa po kojima se festival prepoznaje u kalendaru zbivanja ostali isti, riječi su književnika Šime Ešića, koji je ovom prilikom objavio da je Alija H. Dubočanin ovogodišnji dobitnik nagrade Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini.

Tuzlarije


Danas je, takođe u Biblioteci, „Derviš Sušić“ Tuzla upriličena izložba književnog stvaralaštva posvećena Aliji H.Dubočaninu.

- Izuzetno nam je drago što se dio programa festivala Vezeni most, održava u našoj biblioteci, a posebno što je taj program posvećen laureatu Aliji H.Dubočaninu. U izložbenom prostoru Biblioteke građani mogu pogledati cjelokupno književno stvaralaštvo Alije H.Dubočanina koje brižljivo čuvamo na policama naše ustanove, kazao je direktor Biblioteke dr.sc.Edin Jahić.

Prateći program izvodili su učenici Medicinske škole Lejla Kovačević, Amna Begović, Dado Pavić, Delila Bajrić i Benjamin Isić, pod vodstvom profesorice Azre Softić, te učenici OŠ „Centar“ Dino Devedžić i Vedad Mehanović, pod vodstvom profesorica Suade Bajrović i Mirsade Heralić.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice