TUZLARIJE - KULTURA

31.10.2014.
˝Slavimo Olimpizam˝ u BKC-u
Izložba koja budi novu energiju
„Slavimo Olimpizam“ naziv je izložbe koja je u petak otvorena u Bosanskom kulturnom centru. Postavka je donijela 32 plakata čiji su autori studenti grafičkih i likovnih nauka u Bosni i Hercegovini.



Izložba "Slavimo Olimpizam" slaveći vrijednosti olimpizma i humanizma – tolerancije, izvrsnosti, saradnje, kompetitivnosti, kvalitete na bazi umjetničkog pristupa i kreacije slavi i vjeru u vlastitu bolju, jaču, veću i bržu budućnost.

Tuzlarije


Prema riječima Bojana Zeca Filipovića iz Olimpijskog komiteta BiH, radi se o konceptu posebne izložbe koja počinje iz Tuzle, a nakon toga će biti prikazana u još nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

- Izložba predstavlja putovanje kroz vrijeme i ka nekoj novi nadi. Fokus je bio na studentima i visokoškolskim institucijama koje se bave dizajnom. Osnovni ciljevi izložbe jesu afirmacija sporta, uključivanje mladih dizajnera i kreativnih snaga u sveopće informisanje javnosti i podizanje svijesti o predstojećim Evropskim zimskim olimpijskim igrama za mlade koje će se održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2017. godine, potreba očuvanja i obogaćivanje već postojeće kulturne baštine i Muzeja ZOI´84 te univerzalne vrijednosti olimpijskog pokreta i ljudske civilizacije: međusobno upoznavanje, saradnja i komunikacija ljudi, ideja, misli i potencijala unutar Bosne i Hercegovine – dodao je Filipović.

Suorganizator ovog projekta je Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, a o cijelom projektu za naš portal govori njen direktor Strajo Krsmanović.



U ovom projektu učestvuju Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Akademija likovnih umjetnosti u Trebinju – Univerzitet Istočno Sarajevo, Sveučilište Mostar/Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Akademija umjetnosti Slobomir P Univerzitet Bijeljina, Fakultet lijepih umjetnosti Banja Luka, Fakultet umjetnosti i društvenih nauka (FASS) Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), Američki Univerzitet u BiH, ULUPU BiH.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena do 7.novembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice