TUZLARIJE - KULTURA

14.11.2014.
Dani Matice hrvatske
Gradovrh – časopis koji traje
Promocijom jedanaestog broja časopisa Gradovrh završena je ovogodišnja manifestacija Dani Matice hrvatske. O novom broju časopisa u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla govorili su dr.sc. Erna Lučić, Filozofski fakultet Tuzla i prof. dr. fra Marko Karamatić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Tuzlarije


Riječ je o časopisu u kojem su prezentirana književno-jezična, društvena i prirodnoznanstvena pitanja.

Novi broj Gradovrha ne odstupa bitno od uobičajne koncepcije i organizacije priloga, kazala je Marica Petrović, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Tuzla.

Tuzlarije


- Razlika između novog broja i ranije objavljenih može biti u nekoliko posebnih segmenata. Nekada imamo više sadržaja iz arhiva, potom arheologije, povijesti što volimo jer je Gradovrh jedan časopis koji svojim naslovom pretpostavlja takav sadržaj, a nekada nemamo. Ovoga puta na primjer nemamo priloga iz arheologije, ali zato imamo jako dobar pisani materijal iz arhivistike – kazala je Petrović.

Dodala je da je pred čitalačkom publikom jedan časopis koji traje i to je ono što je najvažnije.

- Važan nam je sadržaj, zatim razina koja je također održana. Dakle, oni koji prilažu svoje radove su znanstvenici, stručnjaci iz raznih oblasti i to su takvi radovi koji su njima potrebni za reference. Prema tome, Gradovrh ustrajava na kvaliteti koji je promovisan već i u prvom broju, i mi se ne brinemo za njegov ugled i mjesto u domovini – zaključila je Petrović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Fra Marko Karamatić o časopisu Gradovrh ima samo riječi hvale.

- To je jedno lijepo i ugodno iznenađenje od samih početaka izdavaštva. Kada je pokrenut 2004.godine ja sam se silno obradovao, osjetio sam da u njemu ima kvalitete, ali sam se pribojavao da vremenom neće posustati, da neće doći do zamora. Međutim, deceniju kasnije kada pogledamo što je sve dosada objavljeno u časopisu, onda sa sigurnošću mogu reći da zapravo nema zamora i da se osjeća intelektualna živost. Časopis živi sve snažnije i sve je prisutniji – kazao je Karamatić.

On je dodao da je nakon izlaska prvog broja poželio da časopis bude svetiljka na brijegu, koja svijetli svima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

- Danas mogu reći da sam sretan i da je zaista časopis pošao tim putem. Tu se mogu susresti suradnici svih nacionalnosti, različitih kulturnih krugova i tematski je vezan za cijelu regije bivše Jugoslavije – zaključio je Karamatić.



Matica hrvatska u Tuzli utemeljena je daleke 1842. godine. Jedna je od rijetkih ustanova hrvatskog naroda koja vodi brigu o hrvatskoj kulturi u njenim najvišim dometima i u najširem smislu te riječi. Ove godine Dani matice hrvatske su počeli 18. oktobra, a završeni su 14. novembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice