TUZLARIJE - KULTURA

13.11.2014.
21. Tuzlanski pozorišni dani
˝Slobodan promet˝ nasmijao Tuzlake

Sa dvije predstave, koje je režirao nedavno preminuli Sulejman Kupusović, Tuzlanski pozorišni dani prisjećaju se i odaju poštovanje prijatelju i saradniku tuzlanskog pozorišta i Tuzlanskih pozorišnih dana.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tekst za predstavu Hotel "Slobodan promet" potpisuje Georges Feydeau, a režiser Sulejman Kupusović ga je prilagodio glumcima Hrvatskog narodnog kazališta Osijek. S obzirom da predstava dopušta i dosta glumačke improvizacije, sinoć su se na sceni spominjali i Tuzlaci i "poštene žene Tuzle" što je publiku dodatno nasmijalo.

Tuzlarije


U dinamičnoj predstavi, u kojoj nema likova koji dominiraju na sceni, svi glumci u svojim ulogama su bili dobri i zanimljivi.

Tuzlarije


Tu je Šima Lozica, koji za sebe voli pričati da je muškarčina, uspješan poslovni čovjek, koji zavodi ženu od kuma Đuke, Mandu, dok omalovažava ali i pribojava se svoje supruge Đurđe. U jednom momentu gotovo svi likovi u predstavi se nađu u sumnjivom hotelu gdje počinje komedija, i predstave a i života, jer se u takvim situacijama mnogi mogu naći. Prijatelj, kapatan fregate koji kada počinje kiša muca, sobarica Megita, šefica recepcije, hotelski sluga, policijski inspektor, tri kapetanove kćerke, smotani Aurelije, likovi su koji su dobro zapetljani u lažima i raznim situacijama koje su sve zajedno dovele do opuštajuće atmosfere u gledalištu.
Publika se često smijala i u toku predstave, a na kraju je dugo aplaudirala glumcima.

Tuzlarije


Glumci: Aleksandar Bogdanović (Šima Lozica), Ivana Soldo Čabraja (Đurđa), Vladimir Tintor (Đuka Karić), Jelena Perčin (Manda), Miroslav Čabraja (kapetan), Katarina Baban (Sevka), Antonija Pintarić (Lenka), Ivada Gudelj (Senka), Duško Mdrinić (Aurelije, Anita Schmidt (Margita), Petra Blašković (šefica recepcije), Aljoša Čepl (Joza) i Mario Rade (inspektor)

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice