TUZLARIJE - KULTURA

13.11.2014.
Održana promocija knjige ˝Geometrija srca˝ Omera Mešića
˝Čovjek treba voljeti i biti voljen da bi lakše hodao po trnju˝

Tuzlarije


Za dobro posjećene promocije, koncerte i predstave, kaže se da se tražila karta ili mjesto više. Na sinoćnjoj promociji knjige Omera Mešića "Geometrija srca", održanoj u NUB "Derviš Sušić", doslovno se tražilo mjesto više. Rodbina, prijatelji, kolege, učenici, prisustvovali su predstavljanju knjige za koju autor kaže da su u pitanju „prilozi za malu historiju roda mog".

Tuzlarije
Nihad Mešić, Azra Softić, Omer Mešić, Sadik Ibrišimović, Edin Maglić


Objašnjavajući naslov knjige, Omer Mešić pročitao je dio koji govori o snu u kojem sanja svog oca.

Tuzlarije



"A zašto me nisi nikada sanjao?!" tiho reče otac. "Znaš li koliko je godina prošlo od kako sam preselio na bolji svijet?"
"Znam, oče, ali tako je. I ja se tome čudim."
"To je teški problem, poblem sa tvojim osjećanjima. Studiraš godinama geometriju Svemira, razmišljaš o Pitagori i Einsteinu i teškim, u samoj suštini, nespoznatljivim tajnama, a zanemario si sebe, zaboravio svoju dušu. Od početka nisi na pravom putu, sine. Problem nije nikad vani, nego je unutra, u tebi, tvoj. I učeni Zapad je to odavno zaboravio. Zato, sine, ispitaj se ponovo. Ispisuj nešto sasvim novo, novu geometriju, geometriju srca, prvenstveno tvog srca, sine Omere..."


Inače, u knjizi se dosta govori o roditeljima Ahmedu i Nesibi (rođenoj Prcić) te ostaloj rodbini i brojim zanimljivim temama.

Tuzlarije
Čestitka kolegice Mensure Salameh - Čolić


Predstavnik izdavačke kuće "Bosanska riječ" Tuzla, Azra Softić, sinoć je rekla:

- U zbirci priča Geometrija srca, koju s razlogom možemo smatrati i romanom, Omer Mešić dao je neku svoju hronologiju porodice Mešić. A da je ljubav jedina stvar kojoj ne treba tražiti razlog i objašnjavati je, kako bi rekao naš velikan, pokazuje eto i Geometrija srca, jer čovjek treba voljeti i biti voljen da bi lakše hodao po trnju, i još slađe stigao do zvijezda, kazala je Azra Softić te pročitala dio u kojem autor opisuje svoju ljubav prema supruzi Vesni.

Tuzlarije
"Ja Omer, ona Vesna"


"Ja, Omer, ona – Vesna. Ista smo čista voda, tek različito obojenim staklom razdvojena, kako bi rekao mudri Gunays, na užas naših nacionalista. Jer duša nam je zajednička, od iste je insanske tvari. Ne dao Bog da joj se šta desi, ne bih se više nikad ženom namirio, pa da obiđem i cijelu, mom dragom pradjedu Mustafi, omiljenu Gornju Tuzlu".

Osvrt na knjigu dao je i Nihad Mešić, inače Omerov rođak, koji i kaže da je, s obzirom na porodičnu povezanost, teško zadržati emotivni odmak neophodan za objektivnu procjenu napisanog pa nastavlja:

- Knjiga "Geometrija srca" Omera Mešića predstavlja čudesno putovanje snovima i događajima u Bosni i Hercegovini tokom dvadesetog i početkom dvadesetprvog vijeka.
Omer je započeo pisati ovu historiju svoga roda nastavljajući ono što je njegov rahmetli otac, Ahmed efendija Mešić, profesor orijentalnih jezika, finansijski stručnjak, prevodilac Rumijeve "Mevlane", imam i šejh Nakšibendijske tekije u Tuzli po kome je ona i dobila ime "Ahmed Nurudin", nakon njegove smrti 1994. godine, zapisao o svojoj porodici što je i uključeno i ovu knjigu.
Omer, međutim ne ostaje samo na tome nego jasnim i preciznim jezikom gradi priču o Bosni i Hercegovini, njenim stanovnicima i previranjima koja su uticala na živote svih naših generacija
, rekao je između ostalog Nihad Mešić.

Na sinoćnjoj promociji Omer Mešić nije želio reći sve o knjizi pozivajući da oni koji žele pročitaju "Geomteriju srca" i sami otkriju sve.

Oni koji knjigu pročitaju, a Omera Mešića su poznavali samo kao profesora fizike u Gimanziji "Meša Selimović" u Tuzli, sigurno je da će otkriti i jednu ranjivu, emotivnu stranu nekada strogog ali pravednog profesora koji je svoja razmišljanja o mnogo čemu, važnom i nevažnom, ali životnom, zapisao i ukoričio u knjigu koju je nazvao "Geometrija srca", a za koju još kaže da su zapisani "prilozi za malu historiju roda mog".
Tuzlarije


Promotor Sadik Ibrahimović, kazao je da knjigu nije lako napisati, ni lošu a ne dobru, te je i on pročitao dio koji se odnosi na sami početak pisanja knjige koja je sinoć promovisana.

"Pišem nešto neobično, blago i nježno. Ispisujem knjigu u kojoj se zbilja miješa sa prozračnim snovima jutra. Knjigu malenu, još jedan jutarnji lijek. Pišem, i kao magijom, nižu se samo lagane riječi, a pisano izbija jedva primijetno, kao izvorska voda iz čvrsta kamena, iz zdenca malena, dubokoga i svježa. Pišem, a kroz pisano govore i moji stari, dragi i mudri. Kraj ne vidim, niti ga mogu sagledati ..."

Tuzlarije
Supruga, sestra, amidže, strina, rodice, rođaci Omera Mešića


Diplomirani fizičar, Omer Mešić (1948) radne godine proveo je radeći kao profesor u srednjim školama, najduže u Gimanziji "Meša Selimović" u Tuzli. Radio je i kao asistent na tek osnovanom Filozofskom fakultetu u Tuzli za predmet teorijska fizika. Imao je i ima interes za teorijsku fiziku, filozofiju znanosti, posebno teorije spoznaje i odnos znanosti i religije, i objavljivao eseje o tome. "Geometrija srca" prvo je njegovo književno djelo, kako sam kaže, nastalo kao rezultat nemira i egzistencijalne tjeskobe u koju su ovih dramatičnih godina, uronjeni mnogi naši, intelektualci, pripadnici, tihe, samozatajne većine.

Muzičkim numerama, promociju je obogatio Edin Maglić.

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice