TUZLARIJE - KULTURA

12.11.2014.
Dramska sekcija KŠC-a
Nagrade dolaze sa svih strana
Predstava "Antigona", Dramske sekcije Katoličkog školskog centra "Sveti Franjo", u Tuzlu ponovo donosi nagrade. Na večeras završenom sedmom "Repassage fest-u" koji je održan u Ubu (Srbija) žiri u sastavu glumica Radmila Živković, reditelj Boro Drašković, dramaturg Maja Pelević je tuzlansku predstavu “Antigona” nagradio sa tri nagrade. Tako je nagrada za autorsku muziku pripala učenici Nikolini Tomić, a Tuzlaci su se okitili i nagradama za kostim i koreografiju.

Pored toga, prve večeri Festivala učenica Andrea Lukić ponijela je titulu glumca večeri za tumačenje uloge Antigone u istoimenoj predstavi, te joj je u skladu s tim uručen i prigodan dar.

Tuzlarije


Ivana Milosavljević, režiserka predstave, kaže da im je bila čast da BiH i Tuzlu predstavljaju na ovom festivalu, ali isto tako i velika odgovornost.

- S obzirom da sam imala velikih izmjena u sastavu članova dramske sekcije, jer su mnogi krenuli putem studiranja, potrebno je bilo održati kvalitetu predstave koju su ti učenici svojom igrom nametnuli. Iako je nekima od njih nastup na ovom festivalu bio premijeran, dali su sve od sebe i predali se igri i oživljavanju antičkih likova. Izuzetno mi je drago da je predstava sudjelovala na ovom jedinstvenom festivalu gdje je išla rame uz rame s amaterskim i poluprofesionalnim amaterskim pozorištima iz zemalja regiona – kazala je Milosavljević.

Nagrade predstavljaju poticaj ne samo učenicima nego i profesorici Ivani, iako umjetnost traži mnogo odricanja, rada i discipline.

- Zahvaljujem se žiriju, domaćinima festivala na prelijepom druženju i gostoprimstvu. Također zahvala ide i ravnatelju KŠC ‘’Sv. Franjo’’ mr. Vlatku Rosiću i direktorici Opće gimnazije g-đi Žani Altumababić koji su prepoznali vrijednost umjetničkog stvaralaštva. Ništa od ovoga ne bi bilo da nije učenika koji su maksimalnim zalaganjem doprinijeli da ‘’Antigona’’ postigne sve dosadašnje rezultate i što su mi dopustili da ih vodim tom trnovitom umjetničkom stazom. Jako sam ponosna na njih – dodala je Milosavljević.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U predstavi su igrali: Andrea Lukić, Luka Spasojević, Anja Marković, Nikolina Tomić, Filip Peranović, Asja Grabić, Emina Sakić, Azra Topčagić, Darja Hajdukov, Mateja Tokić, Dajana Barušić, Božana Barušić i Sandra Pejić.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice