TUZLARIJE - KULTURA

12.11.2014.
Narodno pozorište Tuzla
˝Ožalošćena porodica˝ otvorila Tuzlanske pozorišne dane


Tuzlarije


Prije tačno 150 godina (08.10.1864.) rodio se Alkibijad Nuša. Kada je napunio 18 godina promijenio je ime u dobro poznato Branislav Nušić. Iako je diplomirao pravo cijeli život posvetio je pisanju i pozorištvu. Pisanjem je često izazivao reakcije, tako je zbog pjesme "Dva raba" kojom je ismijavao srpsku monarhiju osuđen na dvije godine zatvora. Za života osnivao je pozorišta, radio kao upravnik, direktor, živio i radio u Beogradu, Skoplju, Prištini, Novom Sadu, Sarajevu, Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj, pisao pod pseudonimom Ben Akida. Imao je zanimljiv i plodan život koji se završio 1938. godine ali brojni tekstovi koje je napisao nastavljaju da žive i do danas.

Tuzlarije


21. Tuzlanski pozorišini dani sinoć su počeli Nušičevom "Ožalošćenom poridicom" koju je režirala Bojana Lazić. Nušić je umro prije 76 godina, a pitanje je da li će ikada umrijeti Agaton Arsić, samozvani poriodični šef u "Ožalošćenoj porodici".
Sve ono nisko, ružno, a tako ljudsko, Nušić opisuje i izruguje u "Ožalošćenoj porodici", one koji u kući pokojnika, razgledaju i planiraju šta će njihovo biti, a ispod crnina guraju vrijedne predmete.
Komad koji se često igra u mnogim pozorištima, sinoć je na svoj način izveli glumci Šabačkog pozorišta.

Tuzlarije


Dugi aplauz publike dobili su: Ivan Tomašević (Agaton Arsić), Vladimir Milojević (Proka Purić), Slobodan Petranović (Trifun Spasić), Sonja Milojević (Danica Stanimirović), Aneta Tomašević (Sarka), Mihaela Stamenković (Simka), Deana Kostić (Gina), Ivana Jokić (advokatica), Strahinja Barović (Mića).



Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije



Tuzlarije
Tuzlarije


Tuzlarije


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice