TUZLARIJE - KULTURA

10.11.2014.
Festival amaterskih pozorišta
Draft teatar Tuzla gostuje u Vinkovcima
Draft teatar iz Tuzle uzet će učešće na Međunarodnim amaterskim susretima teatara (MAST), koji će se održati od 13. do 16. novembra u Vinkovcima (Hrvatska), u organizaciji Kazališta „Nova scena“ iz ovog grada. Pored Tuzlaka i domaćina, publici će se još predstaviti članovi teatara iz Orašja, Bugojna i Šida (Srbija).

Tuzlarije


Inače, Kazalište "Nova scena" iz Vinkovaca je počelo raditi prije godinu dana, te je odlučilo pokrenuti amaterski pozorišni festival. Cilj je ponuditi mogućnost godišnjeg okupljanja i iskazivanja glumačkih ostvarenja na kojima teatarski radnici predano rade.

Draft teatar Tuzla nastupit će 14. novembra s komedijom „S kime ili čime u EU? Glavom ili guzicom?“. Predstava je premijerno izvedena na prošlogodišnjem festivalu "Pozorište bez granica 2013", a naišla je na sjajne reakcije publike.

Tuzlarije


- Riječ je o aktuelnom tekstu koji je svojevrstan nastavak moje prve monodrame "Nije sve u glavi, nešto je i u guzici", ujedno i najuspješnije predstave Draft teatra. Radi se o političkoj satiri koji govori o onome što nas čeka nakon eventualnog ulaska u Evropsku uniju. Predstava je zamišljena kao interaktivna priča sa publikom, a praćena je i multimedijalnim sadržajima – rekao je Tešić za Tuzlarije.

Autor i režiser monodrame je Dragan Tešić, scenografiju potpisuje Hari Ejubović, za izradu i reprodukciju multimedijalnih sadržaja, bitnog segmenta predstave, bio je zadužen Jasmin Jatić, a korištena je muzika sa albuma Dubioze kolektiv.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice