TUZLARIJE - KULTURA

08.11.2014.
Bosanski kulturni centar
Otvorena izložba “Tragom lucidnih simbola”
Nakon predstavljanja sarajevskoj publici u junu mjesecu ove godine, izložba umjetničkih slika pod nazivom “Tragom lucidnih simbola” postavljena je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Riječ je o izložbi koja je okupila četiri člana Grupe Lucido i to: Almu Telibećirević, Marijanu Hrvić, Branislava Lukića Luku i Gorana Hrvića, s ambicijom da djeluju izvan okvira i granica, širom ove naše planete.



Prisutnoj publici obratili su se Semir Fejzić, direktor BKC-a, pjesnik Mario Vranješ, akademski slikar Aleksandar Marković i Marijana Hrvić. Mimo protokola, izložbu su otvorili novinari RTV Slon Selma Jatić i Dino Durmić, nekadašnje kolege Marijane Hrvić. Bio je to čin iznenađenja za mladu autoricu.

Tuzlarije


Izložba „Tragom lucidnih simbola“ ima četiri različita ciklusa, a izloženo je ukupno 40 slika.

- Različite tehnike, teme, poruke četiri autora imaju jednu zajedničku crtu – to je težnja za zajedništvom, tolerancijom i humanošću, ljubavlju prema bližnjem što bi trebalo da bude osnov ophođenja među ljudskim bićima. Barem dok posmatramo ovu izložbu postajemo spremni da otvorimo srca i razumijemo ono drugačije. Prije koji mjesec napisao sam zapis „Kad proklija optimizam“. Izložba „Tragom lucidnih simbola“ za mene je sjajan motiv za veći stepen klijanja optimizma - rekao je Nihad Mešić – River, književnik iz Tuzle.

Kritički osvrt na tematiku izložbe i ukupan rad umjetnika dao je poznati tuzlanski slikar Aleksandar Marković.



“Tragom lucidnih simbola” možete pogledati narednih deset dana.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice