TUZLARIJE - KULTURA

07.11.2014.
Premijera u Međunarodnoj galeriji
Neobičan performans Damira Mahova
Samostalni performans "ONE", autora Tuzlaka Damira Mahova, prikazan je u Međunarodnoj galeriji portreta u petak uvečer.



- Obzirom da se radi o mom vlastitom projektu, tako je i nastao naziv „ONE“. Premijeru sam igrao na otvorenoj sceni u Sarajevu, gdje je više od pet hiljada ljudi imalo priliku da ga pogleda. U Tuzli je drugo izvođenje performansa, s tim da se premijera odigrava u zatvorenom prostoru – kazao je za naš portal Mahov.

Tuzlarije


Perfomans "ONE" donosi sasvim novu energiju i izgled gdje dominira neverbalna komunikacija sa publikom u jedinstvenoj ljepoti. Ovakva vrsta umjetnosti nije svakodnevnica niti milje u bosanskohercegovačkom društvu, a autor, kako nam je kazao, ovim projektom radi na buđenju svijesti publike sa diskursom na njihov lični karakter.

- Rad na projektu je trajao devet mjeseci, a fokus je stavljen na karakter. Pokušavam na neki način da kod publike probudim svijest, da na momenat prisutni razmisle o karakteru. Da li o svom ili nečijem tuđem karakteru, ili pak ono što vide, a vide samo muškarca koji je prekriven ženskim kostimom i na osnovu toga donose zaključke. Znači poenta priče je karakter i osvještavanje istog u svakom čovjeku – dodao je Mahov.

Samostalni projekat znači strogu samostalnost u radu, ali ovoga puta i tuzlanska publika je učestvovala u samom performansu. Damir Mahov je diplomirani producent sa internacionalnom karijerom. Školovao se na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla.

Nakon Tuzle, Mahov planira da ovaj performans predstavi i publici u Oslu na pozorišnom festivalu 27.decembra.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U slučaju da ste propustili događaj, reprizru performansa možete pogledati u subotu navečer sa početkom u 19 časova.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice