TUZLARIJE - KULTURA

06.11.2014.
Samostan na Josipovcu proglašen nacionalnim spomenikom BiH
Na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, donijeta je odluka o proglašenju osam dobara nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Radi o pokretnom dobru - Muzej "Mlade Bosne" (JU "Muzej Sarajevo 1878 - 1918") u Sarajevu, dva kulturna pejzaža u općini Stari Most i to Hrustovačka pećina i Dabarska pećina, dva historijska spomenika i to Samostan sestara Kćeri Božje ljubavi Josipovac u Tuzli i Zgrada željezničke sekcije u Prijedoru, dvije historijske građevine i to Zgrada kina Apolo u Sarajevu i Stambeno-poslovna zgrada u ulici Maršala Tita broj 27 u Sarajevu te graditeljskoj cjelini Novo Selo (Franz Josefsfeld) u Bijeljini.

Tuzlarije


Kada je u pitanju napušteni samostan "Josipovac", podaci govore da je izgrađen pod vodstvom utemeljiteljice Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi Franziske Lechner koja je u ove krajeve došla na poziv tadašnjeg nadbiskupa Josipa Stadlera. Nakon drugog svjetskog rata, tačnije 1947. godine, posjed postaje državna svojina. Časne sestre su bile prisiljene napustiti Josipovac i preseliti se u Breške, gdje su izgradile samostan Emaus.

Prije nekoliko godina, Opštinsko vijeće Tuzla podržalo je inicijativu da se zaštiti ovaj kompleks. Dokle se stiglo sa tom inicijativom nismo uspjeli saznati, ali bi svakako bilo lijepo da se ova građevina od izuzetnog historijskog značaja za Tuzlu, obzirom na stil i namjenu gradnje (vrijeme Austrougarske u BiH), zaštiti. Vraćanjem samostana u njegov prvobitan, autentični izgled, sačuvao bi se njegov historijski identitet i misija duhovne, obrazovne, misijske i karitativne djelatnosti koju je ova spomenička cjelina imala tokom prošlog stoljeća.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice