TUZLARIJE - KULTURA

04.11.2014.
Tuzlanska ˝Antigona˝ otvara ˝Repassage Fest ˝ u Srbiji
Predstava „Antigona“, Dramske sekcije Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ Tuzla, u srijedu otvara sedmi po redu „Repassage fest“ koji će se održati u Ubu, Srbija od 5. do 12. novembra.

Tuzlarije


Festival predstavlja omaž Radomiru Raši Plaoviću i Aleksandru Popoviću, velikanima srpske pozorišne umjetnosti i rođenim Ubljanima. Radi se o jedinstvenom pozorišnom festivalu koji okuplja amaterske glumce i reditelje iz zemalja regiona. Cilj je pokazati da kultura nema granica i da ljudi sa ex yugoslovenskih prostora mogu da žive u miru. Također ciljevi su i povezivanje, razmjena ideja i iskustava između pozorišta i glumaca.

Tuzlarije


U predstavi „Antigona“ igraju: Andrea Lukić, Mario Šaran, Anja Marković, Nikola Andrić, Tarik Atlić, Irina Hajdukov, Ivana Šuster, Amila Sakić, Asja Grabić, Darja Hajdukov, Azra Topčagić, Mateja Tokić. Autorska muzika: Nikolina Tomić. Svjetlo: Denil Babović. Režiju potpisuje Ivana Milosavljević, glumica i profesorica pedagogije i psihologije.

Učešće na ovom festivalu je još jedno u nizu priznanja za članove Dramske sekcije Katoličkog školskog centra "Sveti Franjo".

- Ova antička drama je obrađena na specifičan način i do sada smo osvojili nekoliko nagrada u BiH. U predstavi su istaknute glasovne sposobnosti učenika, kao i njihova kreativnost u izradi određenih likova. Vođeni originalnom muzikom učenici i pjevaju i plešu i govore antičkim jezikom - kazala je Milosavljević za Tuzlarije i izrazila nadu da će se glumačka ekipa iz Srbije vratiti sa još jednom osvojenom nagradom.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice