TUZLARIJE - KULTURA

18.11.2014.
21. Tuzlanski pozorišni dani
Najava predstave ˝Gluha svadba˝


Bosansko narodno pozorište Zenica

Hasan Džafić & Lajla Kaikčija & Grupa autora:
GLUHA SVADBA
Režija: Lajla Kaikčija

Igraju:
Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Muhamed Bahonjić, Milenko Iliktarević, Faketa Salihbegovi ćAvdagić, Uranela Agić Burina, Lana Delić, Saša Handžić, Sabina Kulenović, Enes Salković, Ištvan Gabor, Miroljub Mijatović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Selma Ćosić, Igda Jarić / Lamija Prguda, Edin Begović, Almir Pekmez, Zanin Berbić

Tuzlarije


Sjajna ansambl predstava, koju je dramaturški obradio Hasan Džafić, na osnovu dramskog predloška rumunjskog filma "Nunta muta", redatelja Horatiua Malaelea sa scenaristima Adrianom Lustigom i Horatiu Malaelea, iznenadit će pozorišnu publiku.
Njena dramatizacija „odmakla“ od osnova u tolikoj mjeri da se morala potpisati kao autorski rad uz sjajan i urnebesan doprinos svakog sudionika u stvaranju.


Prema onom što je prikazano na premijernom izvođenju zenička "Gluha svadba" mogla bi biti veliki kazališni hit u regiji, jer se bavi današnjom sudbinom „malog“ čovjeka u kojoj sva arogancija i sila svake vlasti uvijek padaju na njegova pleća i prelamaju se preko njegovih leđa. Glumački ansambl predstave kao da je jedva čekao redateljsku ponudu za otvorenom igrom, ali i snažnim ekspresijama likova koje tumače.

Redateljka je, s obzirom da je „kućni redatelj“, ponudila glumcima uloge koje su im donijele izazove da se pokažu i dokažu kroz simbolički govor pokreta i mimike, uz traganja malog čovjeka za slobodom, srećom i ljubavi.


Pored njih u predstavi nastupaju članovi ansambla Dječije scene i tročlani tim glazbenika.
Predstava "Gluha svadba" je sedma predstava koja se izvodi na sceni Narodnog pozorišta Tuzla u ovogodišnjem programu teatarske manifestacije TUZLANSKI POZORIŠNI DANI 2014.

http://www.bnp.ba/bnp/


Osmrtnicama ba smrtovnice