TUZLARIJE - KULTURA

18.11.2014.
Ansambl ˝Iskre˝ nastupa u Velenju
Članice Ansambla „Iskre“ iz Tuzle u periodu od 22. do 24. novembra nastupit će na kulturno-muzičkoj manifestaciji pod nazivom „Ples za Bosnu i Hercegovinu“ u Velenju (Slovenija).

Tuzlarije


Manifestaciju organizuje Bošnjačko omladinsko kulturno udruženje (BMKD Velenje) s ciljem da Bosnu i Hercegovinu predstavi kroz sliku, igru i pjesmu.

- Pozive za nastup van granica Bosne i Hercegovine uvijek rado prihvatamo. Kroz naše pjesme nastojat ćemo da dašak sevdaha prenesemo i na slovenačku publiku, a posebno na naše ljude koji žive u Velenju. Za ovu priliku odabrale smo repertoar koji se sastoji od najpoznatijih sevdalinki poput „Bembaša“, „Tamburalo momče“, "Kraj tanana šadrvana“....Pored nastupa našeg hora, učešće na manifestaciji će uzeti još 34 udruženja iz zemalja regije - navode članice „Iskri“.



Iskre će nastupiti pod dirigentskom palicom profesorice Renate Bagarić. Ansambl svoj program i repertoar konstantno obogaćuje sve zahtjevnijim kompozicijama i žanrovima, a tuzlanska publika sve to će imati priliku poslušati krajem ovog mjeseca kada će biti održan godišnji koncert u Bosanskom kulturnom centru.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice