TUZLARIJE - KULTURA

03.12.2014.
Pokrenuta inicijativa
Rođendan Nasihe Kapidžić Hadžić obilježavati kao Dan dječije knjige

TuzlarijeDruštvo prijatelja knjige „Mali princ“ iz Tuzle pokrenulo inicijativu da se rođendan najznačajnije bosanskohercegovačke pjesnikinje za djecu, Nasihe Kapidžić Hadžić, 6. decembar, obilježava kao Dan dječije knjige u Bosni i Hercegovini.

Ideja je da se u školama širom naše zemlje organiziraju i izvedu programi pod nazivom „Maskembal u školi“ na kojima će se učenici iskazati svoje kreativne sposobnosti inspirisane djelima Nasihe Kapidžić Hadžić, ili jedan školski čas posvetiti nekoj od njenih knjiga, i da se na taj način podsjeti na djelo velike pjesnikinje.

„Namjera nam je, također, da se ovom inicijativom skrene pažnja javnosti na dječiju knjigu, kao kulturno dobro od neprocjenjive vrijednosti u zdravom odgoju mlade ličnosti. Jer, položaj i društveni tretman dječije knjige u Bosni i Hercegovini je veoma nezavidan, i u velikom je nesrazmjeru sa njenim značajem i ulogom u duhovnom razvoju i ogojno-obrazovnom procesu mladih naraštaja i naša je dužnost da se na različite načine izborimo za njen bolji i dostojanstveniji status. Tim prije, što smo svjedoci da se u BiH piše dobra literatura za djecu, koja ne zaostaje za onom koja nastaje u regionu. Dokaz za to su i četiri nagrade „Mali princ“ za najbolje dječije knjige u regionu, koje su dodijeljene bosanskohercegovačkim autorima, od 11 koliko ih je do sada ukupno dodijeljeno na Međunarodnom dječijem festivalu „Vezeni most“, izjavio je tim povodom pjesnik Šimo Ešić, predsjednik Društva prijatelja knjige „Mali princ“.

Inicijativu je prihvatilo nekoliko desetina škola iz Tuzle, Sarajeva, Mostara, Travnika, Visokog, Živinica, Lukavca, Banovića, Zenice, Maglaja, Bugojna, Bihaća, Brčkog, Goražda, Prijedora i brojnih drugih mjesta u BiH. Za najbolje i najkreativnije ideje pokretač inicijative Društvo prijatelja knjige „Mali princ“ i izdavačka kuća „Bosanska riječ“ iz Tuzle obezbijedili su i prigodne nagrade.


Priredio(la): DPK ˝Mali princ˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice