TUZLARIJE - KULTURA

02.12.2014.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Upriličeno književno veče sa pjesnikom Emirom Sokolovićem
Tuzlarije


U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci "Derviš Sušić" u Tuzli, sinoć je održano vrlo zanimljivo druženje s poznatim književnikom Emirom Sokolovićem. Ovom prilikom Sokolović je predstavio svoje djelo "Poetica Demonica" u izdanju "Kulture snova iz Zagreba". Publika je s pažnjom pratila predstavljanje ovog konceptualnog djela. U muzičkom dijelu programa nastupio je Edin Maglić. Domaćini su bili članovi grupe "Lucido" i Sanja Dukić iz Američkog kutka tuzlanske biblioteke.

Zbirka "Poetica demonica" predstavlja zbirku poezije koja reduciranim stihovima daje pregled okultnih bića sa svih strana svijeta, uključujući sve kontinente. Autorovo nesvakidašnje djelo objavila je zagrebačka izdavačka kuća "Kultura snova", tokom 2014. godine.

Tuzlarije


Emir Sokolović rođen je u Zenici 1961. godine. Svoju prvu zbirku pjesama "Gdje i zašto" objavio je 1983. godine u italijanskom gradu Bergamu, i to na materinjem i italijanskom jeziku.

Godine 1998. objavio je svoju drugu zbirku "Bio je tada trska", također na materinjem i italijanskom, a godinu dana kasnije objavljuje dramu "Pariz - ili uzalud je razapinjati Krista".

Uz poeziju i dramu, Skolović je pisao i prozna djela - roman "Oslobađanje" i jedan broj pripovijetki, a iznimno je aktivan i na različitim područjima kulture.

Priredio(la): NUB                


Osmrtnicama ba smrtovnice