TUZLARIJE - KULTURA

30.11.2014.
Jubilarnim koncertom u BKC-u:
Iskre proslavile 40. rođendan
Kada najbolji rezimiraju svoje uspjehe ta lista je uvijek dugačka, ali se sa zadovoljstvom prati. Tako je bilo i sinoć u Bosanskom kulturnom centru kada su članice Ansambla Iskre proslavile dupli jubilej, 40 godina od osnivanja i 10 godina kako se ansambl ponovno okupio nakon ratnih dešavanja.



Priča o Iskrama započela je 1974.godine i u njoj su učestvovali mnogi, a najveći pečat ostavio je osnivač ansambla Slavko Jović, koji nas je nažalost napustio 06.11.2014. godine u 75 godini života. Stoga su Iskre odlučile da Jubilarni koncert posvete upravo čovjeku bez kojeg ansambla ne bi ni bilo. Slavko je uspio da ih održi skupa sve ove godine i, kako kažu članice, od njih je napravio bolje ljude.

Tuzlarije


- To je ogroman gubitak za porodicu, članice ansambla, prijatelje, Tuzlake i sve one koji su poznavali ovog velikog čovjeka, koji je cijeli svoj zivot posvetio muzici i ansamblu Iskre. Do samog kraja svog života brinuo je o nama i pitao svoju suprugu Veru kako ćemo snimiti CD i održati ovaj posebno značajan koncert. Nažalost nije dočekao taj dan – kazala je za Tuzlarije Svjetlana Ibričić, članica Ansambla.

Iskre su jedna velika porodica u kojoj je svaka od članica pronašla svoje mjesto.

- Mi smo uvijek tu jedna za drugu i kad pjevamo, ali i kad tugujemo. Meni to osobno puno znači, da znam da u ovim teškim vremenima uvijek imam najmanje 20 prijatelja na koje mogu računati. To je zaista velika stvar – dodala je Ibričić.

Od osmog razreda osnovne škole u horu pjeva i Azra Bektašagić.

- Kada je čika Slavko 2004. godine ponovo pokrenuo hor, jako sam se obradovala kao i mnoge “stare” članice. Obnovile smo repertoar, uvrstili neke nove aranžmane koji su privukli i nove članice i sada smo svi skupa jedan uigran i raspjevan tim, a nadasve dobre prijateljice. Ovaj koncert nosi naziv „Sve ove godine“ i posljednjih nekoliko mjeseci smo se intenzivno pripremale. Nedavno smo gostovale i u Sloveniji, tačnije u Velenju gdje smo nastupile na manifestaciji koju je organizovala bosanskohercegovačka dijaspora – dodala je Bektašagić.

Tuzlarije


Na veliki jubilej Ansambl Iskre je uz stručno rukovodstvo profesorice Renate Bagarić promovisao i novi CD koji je plod dugogodišnjeg rada. Publika je bila u prilici da posluša sasvim nove Iskre, nove aranžmane, do sada ne izvođene kompozitore poput Monteverdija, Tomerlina, Ljondeva, ali i da čuje pjesme koje su učile uz Slavka Jovića poput „Tamburalo momče uz tamburu“, „Čergo moja čergice“...

Na novom CD-u, koji je sniman u studiju Dragana Divjaka, našlo se ukupno osam kompozicija. Aranžmane su radili profesorica Renata Bagarić i profesor Zlatan Mujkić, koji je na sinoćnjem koncertu odsvirao sve klavirske pratnje. Kao gosti koncerta nastupili su Bend "Zlatne strune” i Jazz sastav "Just Friends”.

Sve navedeno ne bi bilo moguće da nije matične kuće Iskri, Bosanskog kulturnog centra i direktora ove ustanove.

- Moramo istaknuti ogromnu podršku kompletne ekipe uposlenih u BKC u. Izrada plakata, pozivnica, scene, postprodukcija, omot i dizajn CD-a sve nam je to omogućio BKC. Entuzijazam i želja da se promoviše kultura uvijek su bili prioritet direktora Semira Fejzića – kazale su Iskre.

Na koncertu su podijeljene zahvalnice, posthumno profesoru Slavku Joviću, svim bivšim dirigentima ansambla, kao i zasluznim saradnicima ansambla među kojima su i novinari portala Tuzlarije.net.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon koncerta druženje je nastavljeno u pivnici "Boris" gdje su se Iskre također pobrinule za dobar štimung.



Foto Edim Turčinović

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice