TUZLARIJE - KULTURA

28.11.2014.
Održana promocija knjige ˝Vodič kroz BiH˝ autora Adisa Tanovića
Tuzlarije


U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla, sinoć je predstavljena knjiga „Vodič kroz BiH“ autora Adisa Tanovića. Riječ je o knjizi koja opisuje kulturu, historiju i najljepše predjele i gradove Bosne i Hercegovine. „Vodič kroz BiH“ jasno odražava susret Istoka i Zapada, koji na jedan jako simobičan način, sa jakim naslovom govori o identitetu BiH koja se nalazi na granici između istočnih i zapadnih civilizacija. Sama knjiga govori o nekoliko turističkih destinacija na prostoru BiH, koje uistinu predstavljaju najznačajnije turističke destinacije sa svim njihovim prirodnim bogastvima i kulturno-historijskim spomenicima.

O značaju i vrijednosti ovakve jedne knjige i šta ona predstavlja za BiH govorio nam je nešto više promotor dr.sc. Edin Jahić.

- Knjiga na jedan specifičan, dosta jednostavan i slikovit način pravi putokaz po kojem ti gradovi treba da se obiđu, te šta treba da se u tim gradovima vidi. Vodič je dvojezično urađen, na bosanskom i engleskom jeziku, tako da je on pored domaće čitalačke publike namijenjen i strancima, kako bi oni na jedan jednostavan način mogli dobiti osnovne informacije o najvažnijim željenim turističkim destinacijama na prostoru BiH. Knjiga je dosta specifična koja baš govori o samom kulturnom identitetu i o prirodnim i o historijskim bogastvima koje BiH može ponuditi kao značajn turistički potencijal koji svakako trebaju da vide kako domaći tako i inostrani turisti, kazao je u svom izlaganju direktor Biblioteke dr.sc. Edin Jahić.

Adis Tanović je Bosanac koji je posjetio više od 200 gradova širom svijeta, od čega stotinu izuzetno dobro poznaje. Ovo je njegova treća knjiga.
Vodič je rađen na bazi tri historijske rute. Prva polazi iz Sarajeva i obilazi čitavu Hercegovinu, ide prema Konjicu, Mostaru, zatim Neumu, Trebinju, Stocu, Počitelju...

Ono sto me potaklo da uradim ovu knjigu jeste to što okolne zemlje stalno promovišu svoje kapacitete, dok je o Bosni vani, malo toga lijepog napisano. Iz tog razloga, htio sam da pokažem da mi imamo mnogo toga lijepog za pronaći i obići, jer je Bosna i Hercegovina država sa bogatim kulturnim naslijeđem, koja ima svoj kulturni identitet koji je po mnogo tome specifičan i jedinstven, riječi su autora Tanovića.

Priredio(la): NUB                


Osmrtnicama ba smrtovnice