TUZLARIJE - KULTURA

28.11.2014.
Ikone Sandre Stanković u Tuzli
Izložba simbola duhovnosti i bogatstva pravoslavlja
U organizaciji Franjevačkog samostana Tuzla i HKD Napredak glavna podružnica Tuzla, u Galeriji Kristian Kreković sinoć je otvorena izložba ikona autorice Sandre Stanković iz Kikinde (Srbija).

Tuzlarije


Posjetioci izložbe bili su u prilici da pogledaju 25 impozatnih ikona u koje je uloženo puno ljubavi i truda.

- U Tuzli imam mnogo prijatelja, a ljetos sam učestvovala i na Likovnoj koloniji Breške i tako je nekako potekla ideja da svoje radove predstavim u vašem gradu – kazala je Sandra za Tuzlarije.

Fra Marinko Pejić je napisao predgovor za katalog ove izložbe pod nazivom „Most između istoka i zapada“.

Tuzlarije- On je sam nametnuo naziv predgovora, međutim, kada sam razmišljala o tome da li da to bude naziv i izložbe ipak sam se opredjelila za rečenicu iz njegovog teksta koja glasi „Putem svetlosti“. Nisam željela da akcenat ove izložbe stavim na podjelu. Sam most je ustvari veza i stalno mi na to sugerišu, međutim, koliko god da ta veza postoji, ona ipak sa druge strane ukazuje i na podjelu sa jedne i druge strane mosta. To su razlozi zašto sam se ja odlučila za svjetlost jer je ona nešto što niko od nas ne može da prisvoji isključivo za sebe – pojašnjava autorica.

Prema riječima Sandre Stanković u posljednje vrijeme vlada velika interesovanje za ovakvu vrstu umjetnosti.

- Ikonopisanje je i umjetnost i zanat. To je jedan lijepi spoj i ja uživam u tom poslu. Zbog kvaliteta izrade, radim tehnikom jajčana tempera na lipovoj dasci, sa pozlatom. Freskopis na zidu crkve mora da traje vječno, a isto tako i ikone koje predstavljaju lik Božiji moraju da imaju dug vijek trajanja - dodaje Stankovićeva.

Autorica je do sada uradila više od 1.000 radova, a njene ikone se mogu pronaći u beogradskoj patrijašiji. Pored toga, kako nam je kazala, ikone se najčešće nalaze u domovima vjernika.

- To mi je zaista velika čast. Obični ljudi kada stanu pred ikonu tu nema pretvaranja i to je jedini put kada čovjek stane čist sam pred sobom. Kada tražimo nešto iskreno od Boga, tražimo putem te ikone koja ustvari predstavlja prozor u neki drugi svijet. Na taj način dodirnemo dušu samoga sebe - kazala je na kraju razgovora za Tuzlarije Sandra Stanković.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nesvakidašnja izložba ikona krasit će zidove Galerije Kristian Kreković narednih deset dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice