TUZLARIJE - KULTURA

28.11.2014.
Međureligijski koncert u Tuzli
Duhovnom muzikom za prava čovjeka i mir
U organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju Tuzla, u Bosanskom kulturnom centru u četvrtak je održan međureligijski koncert duhovne muzike.



Prema riječima Mensura Husića, pomoćnika direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi i predsjedavajućeg Odbora za međureligijsku saradnju u Tuzli, ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koja se organizuje s ciljem da se zajednički stavi fokus na identične probleme i poteškoće sa kojima se današnji čovjek suočava.

- Čovjek je poslan da čini dobro sebi i drugim ljudima. Nastojali smo da te resurse iz svih duhovnih tradicija iznesemo na vidjelo kroz ovaj koncert. Islam, pravoslavlje, katoličanstvo i judaizam su religije koje se pozivaju na objavljene knjige i na univerzalne i etičke principe – rekao je Husić za Tuzlarije i dodao da ovakvi događaji doprinose saradnji i povezivanju među svim ljudima u Bosni i Hercegovini.

Na koncertu su nastupili: Hor Behram-begove medrese Tuzla, Srpsko crkveno pjevačko društvo "Bogoljublje" Doboj, Zbor Katoličkog školskog centra "Sv. Franjo" Tuzla i hor Jevrejske općine Sarajevo.

Slični koncerti su organizovani u još nekim sredinama gdje djeluju odbori za međureligijsku saradnju.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Inače, Međureligijsko vijeće u BiH u okviru programa „Izgradnja građanskog društva kroz međureligijski dijalog“ osnažuje rad odbora za međureligijsku suradnju širom Bosne i Hercegovine. Do sada je osnovano i osnaženo 12 odbora, od kojih je jedan i u Tuzli.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice