TUZLARIJE - KULTURA

26.11.2014.
Foto / Video
Palestinski umjetnik Shab Abed gostovao u Tuzli
O Palestini čujemo mnogo, no malo znamo. Naši dojmovi i razumijevanje često se stiču na temelju onog što čujemo iz medija, pri čemu se često izgubi sveobuhvatan politički, društveni i kulturni kontekst. Ovoga puta donosimo nešto drugačiju, ljepšu stranu priče o Palestini. Naime, Tuzla je večeras ugostila svestranog palestinskog umjetnika Shab Abed-a. Kažemo svestranog jer se radi o pjevaču i gitaristi, direktoru teatra, autoru i kompozitoru, a također i članu Unije palestinskih umjetnika. On je Tuzlake, okupljene u prostorijama Pravnog fakulteta, počastio jednosatnim koncertom.



Prisutnima na koncertu se obratio i Majed Al_Adasi, u ime palestinske dijaspore i Ambasade Palestine u BiH.

- Sa malim zakašnjem svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan državnosti. Ova godina je godina solidarnosti sa Palestinom, Jerusalemom i džamijom Al Aksa. U tu čast organizovan je i koncert ovog umjetnika – rekao je Al_Adasi.

Tuzlarije


U razgovoru za naš portal umjetnik Shab Abed otkriva da je u Bosnu došao u sklopu projekta „Poruka na krilima melodija“, koji ima za cilj zbližavanje dvije zemlje i promociju muzičkih nota iz palestinskog folklora.

Tuzlarije


- Veoma suosjećam sa narodom Bosne i Hercegovine koji je dosta propatio tokom ratnih strahota. To je također jedan od razloga zašto sam tu, želim da upoznam vaš narod i da se zbližim sa ljudima – rekao je Abed.

Dodao je da je muzika koji on izvodi raznovrsna, može se reći internacionalna, ali je za ovu priliku odabrao nekoliko poznatih palestinskih pjesama, obzirom da su se u publici nalazili i studenti iz Palestine koji dobro razumiju poruke njegovih pjesama.

- Ta muzika godi uhu i na istoku i na zapadu. Moje pjesme također odražavaju i neku vrstu protesta, nose određene poruke protiv bilo kakvog oblika diskriminacije u svijetu, pa i u samoj Palestini - dodao je Abed.

Shab Abed kaže da živi u Palestini u granicama od 1948.godine, što zapravo znači da živi pod izraleskom okupacijom.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice