TUZLARIJE - KULTURA

25.11.2014.
˝Susreti pod Starom maslinom“ u Baru
Jagoda Iličić i Mirsad Bećirbašić predstavljaju pjesništvo BiH
TuzlarijeMeđunarodni festival dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu "Susreti pod Starom maslinom“ održava se od 25. do 27. novembra u Baru (Crna Gora), a iz BiH na toj manifestaciji, koja promovira kulturu i pjesništvo, ove godine sudjeluju Mirsad Bećirbašić iz Sarajeva i Jagoda Iličić iz Tuzle.

Oni su dio pjesničkog karavana sastavljenog od stvaralaca za djecu iz država regije koji će se družiti sa učenicima barskih osnovnih škola, predstaviti im dio svog stvaralaštva za djecu i afirmirati stihove što su ih napisala djece.

Iz Direkcije tog festivala Agenciji FENA potvrđeno je da je ovogodišnji dobitnik nagrade za ukupno stvaralaštvo za djecu "Stara maslina" književnik Slobodan Vukanović iz Crne Gore.

On će, po tradiciji, zasaditi maslinu u Parku maslina kod "Pjesničkog kamena" na mjestu gdje su je sadili i dosadašnji laureati. U skladu s tradicijom, ovogodišnji laureat u more će spustiti maslinov vijenac s porukom.

Osim predstavljanja knjiga i zbirki poezije pisaca za djecu, program te manifestacije karakteriziraju i likovni i literarni radovi učenika te obilježavanje Svjetskog dana djeteta.

Festival "Susreti pod Starom maslinom" tradicionalna je manifestacija koja se održava u sjenci jednog od triju najstarijih maslinovih stabala na svijetu, na mjestu nazvanom "Mirovica".

Stvaraoci za djecu iz regije, s tog mjesta i ove godine će poslati poruku mira, ljubavi i dobrote širom svijeta da "bi svijet postao ljepši, topliji, humaniji i ličio djetetu".

"Susreti pod Starom maslinom" promoviraju kulturu i pjesničko stvaralaštvo, a posvećeni su dječjem stvaralaštvu kao i djelima dječjih pisaca i pjesnika. Tradicionalno se u novembru, od 1987. godine, održavaju u Baru.

Priredio(la): Fena                


Osmrtnicama ba smrtovnice